Pages

Monday, May 31, 2010

Samy Vellu dipukul dengan kasut

Seorang warga emas berumur 70-an yang berjalan dengan tongkat, gagal menahan kemarahan yang meruap, lalu menyarung tongkatnya dengan kasut, dan memukul ke arah gambar Samy Vellu pada poster besar. Tindakan ini menggemparkan orang ramai.

"Samy Turun!" Kira-kira 3,000 orang menghadiri majlis pelancaran Gerakan Anti Samy (GAS) semalam, mendesak agar Presiden MIC yang memegang jawatan untuk 31 tahun ini berundur dalam tempoh seminggu.

Penggerak GAS, V.Mugilan berkata, biarpun wujud sabotaj untuk mengurangkan bilangan orang yang hadir, namun "yang penting itu semangat, bukan bilangan orang". Beliau mendakwa bahawa aktiviti pada hari Ahad ini berjaya, malah telah menjangkau matlamat gerakan ini.

Majlis Perlancaran GAS dijadualkan bermula pada jam 2 petang, di Putra World Trade Centre (PWTC) semalam, tetapi dibatalkan sewaannya kepada GAS tiga hari yang lalu. GAS akhirnya mengadakan majlis ini di Malaysia International Exhibition & Convention Centre (MIECC).

Penganjur menangguhkan permulaan majlis lantaran kelewatan mereka yang hadir, sehingga jam 3 petang. Kira-kira 3,000 orang hadir pada hari semalam, termasuk ahli MIC yang tidak berpuas hati dengan Samy Vellu yang masih enggan melepaskan tampuk pimpinan kepada pewarisnya, dan mereka yang prihatin terhadap keadaan Maju Institute of Education Development (MIED).

Antara yang hadir termasuklah V. Govindaraju, bekas ahli parlimen Pelabuhan Klang-MIC yang pernah menjawat Naib Presiden MIC. V. Govindaraju juga "penasihat" di sebalik GAS.

Penceramah menuduh Samy berbohong

Sebagai penceramah pertama, V. Govindaraju meminta maaf kepada semua orang, apabila mengakui bahawa dirinya yang menbawa Samy Vellu untuk masuk ke MIC. V. Govindaraju menuduh Samy berbohong dalam hal "tarikh hari jadi"-nya.

Selain V. Govindaraju, K.P. Samy yang turut dipecat Samy Vellu, mengumumkan data pungutan yuran parti untuk membuktikan bahawa Samy Vellu berbohong kepada orang awam kerana mendakwa MIC mempunyai enam juta orang ahli.

Menurut maklumat dalam parti, MIC telah memungut jumlah yuran keahlian sebanyak RM615,550 pada tahun 2009. Jika dibahagikan RM1.50 setiap orang, maka akan didapati bahawa ahli yang membayar yuran hanyalah kira-kira 410,000 orang. Malah, dalam belanjawan parti tahun 2010, daripada yuran yang dianggarkan, jumlah penambahan ahli baru, kesemuanya tidak melebihi 500,000 orang.

Namun demikian, K.P. Samy enggan mendedahkan sumber pemberi maklumat ini, cuma memaklumkan bahawa dirinya memperolehi maklumat ini dua minggu yang lalu dari pusat.

Ketika berucap, K.P.Samy menuding jari kepada Samy Vellu sebagai punca yang memecah-belahkan komuniti India, yang kini menyertai PPP, Gerakan malah PKR dari Pakatan Rakyat. Beliau menyeru agar Samy Velly berundur untuk menyelamatkan MIC dan menyatu-padukan orang India di Malaysia.

Pukul gambar Samy dengan kasut

Biarpun lokasi ditukar, tetapi kehadiran tetap melebihi 2,500 orang. Malah, seorang warga emas berumur 70-an yang berjalan dengan tongkat, gagal menahan kemarahan yang meruap, lalu menyarung tongkatnya dengan kasut, dan memukul ke arah gambar Samy Vellu pada poster besar. Tindakan ini menggemparkan orang ramai.

V.Mugilan menjelaskan bahawa mereka tidak bersetuju dengan perbuatan sedemikian, malah meminta maaf kepada Samy Vellu dalam sidang media yang diadakan kemudiannya. Namun, beliau menambah, penguasaan Syarikat Maika Holding Berhad oleh Samy Vellu mencetus kemarahan warga emas tersebut, yang memikirkan masa depan generasi yang akan datang.

Seorang ahli MIC, Rohn Rajen berkata, beliau menolak jadual perletakan jawatan yang ditentukan oleh Samy Vellu sendiri. Beliau menuntut agar Samy Vellu berundur dengan segera, "Saya tidak tahu siapakah orang yang sesuai untuk menjadi pemimpin, tetapi apa yang pasti, orang itu bukan Samy Vellu!"

Kata-katanya disahut dengan laungan agar Samy Vellu berundur.

Mugilan bersumpah

Anak Samy Vellu, S.Vell Paari yang pernah menuduh bahawa UMNO adalah dalang di sebalik GAS, telah memohon maaf lantaran kenyataan tersebut. Bagaimanapun, Mugilan tetap bersumpah dengan Tirukural (kitab Hindu) bahawa gerakan ini tidak didalangi mana-mana kuasa atau individu yang lain.

Pada masa yang sama, beliau berkata, terdapat orang yang sanggup membelanjakan RM 5 juta untuk menggangu kelancaran aktiviti ini, dengan cara-cara termasuk mengugut dan menakut-nakutkan orang yang berniat hadir. Malah, aktiviti ini dikatakan akan dikacau oleh samseng, dan tiada polis hadir untuk mengawal ketenteraman, bertujuan untuk menambah keresahan orang yang ingin datang.

Malah, RM 5000 dibayar kepada pemandu bas yang bakal membawa penumpang dari Johor, Pulau Pinang, Kedah dan sebagainya, bahkan ada yang dibayar terus kepada mereka yang berniat hadir, menurut Mugilan.

Mugilan menjangkakan kehadiran semalam mencecah 15,000 orang, tetapi dewan ini hanya dapat menampung 5,000 kerusi, dan hanya separuh daripadanya diisi, mengikut pengamatan wartawan. Beliau menjangkakan kehadiran melebihi 20,000 orang seandainya tiada sabotaj.

Had tempoh 7 hari

Mugilan adalah Timbalan Ketua Pemuda MIC yang dipecat oleh Samy Vellu, berikutan gesaannya agar Samy berundur pada 19 Mei 2010. Sebelum ini, Mugilan ialah calon cadangan yang terhangat untuk MIC-BN dalam PRK Hulu Selangor, namun akhirnya terpaksa memberi laluan kepada P.Kamalanathan.

Isu ini dipercayai punca perbalahan antara Mugilan dengan Samy Vellu. Mugilan mengehadkan tempoh 7 hari agar Samy berundur secara sendiri, dan beliau akan mengumumkan formula GAS untuk menggulingkan Samy Vellu sekiranya Samy enggan berbuat demikian. "Samy adalah beban BN dan kerajaan, kalau beliau tidak berundur, BN pula yang akan diheret."

Di samping itu, Setiausaha Agung MIC S. Murugesan yang menyokong GAS telah dipecat pada petang, semalam.

Olih: Wong Shu Qi

*Wong Shu Qi ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Tulisan ini diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang

Sunday, May 30, 2010

Perlaburan haram, Tan Sri Harussani terlibat?

Rakyat Brunei mahu pelaburan $91j dipulangkan


KUALA LUMPUR: Seramai 4,763 rakyat Brunei yang melabur dalam sebuah syarikat yang didaftarkan di Malaysia memohon kepada kerajaan Malaysia agar membantu mereka mendapatkan kembali wang pelaburan yang didakwa berjumlah B$91.5 juta, atau RM211.55 juta ($91.5 juta).

Sembilan wakil pelabur itu, yang berada di Malaysia sejak Ahad lalu untuk menyelesaikan masalah berkenaan, mendakwa mereka melabur menerusi sebuah entiti, Kelab Taqwa Malaysia (KTM), yang dimiliki Syarikat Kumpulan Dina yang mempunyai cawangan di Brunei dan Sarawak.

Seorang wakil mereka yang enggan namanya disiarkan mendakwa, ketika kempen menarik pelaburan, KTM yang beroperasi di Limbang, Sarawak, mendakwa menggunakan kaedah urus niaga berunsurkan Islam dengan slogan 'Diri Islam, Negara Aman', menyebabkan mereka yakin melabur.

'Wakil syarikat itu mendakwa melantik Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, sebagai penasihat syariah sejak Mac 2008 untuk meyakinkan pelabur,' katanya ketika datang ke pejabat akhbar Berita Harian Malaysia (BHM), kelmarin.

Beliau berkata, sebelum membuat pembayaran kepada KTM, mereka berurusan dengan sebuah lagi syarikat dikendalikan pengurusan sama, Pan Phoenix Dina Sdn Bhd (PPD), di Brunei tetapi ditutup tidak lama selepas itu kerana dikatakan terbabit menerima deposit tanpa lesen perbankan sah. -- BHM.
Saturday, May 29, 2010

65 jiwa korban nahas kereta api di India

SABOTAJ: Seorang pegawai polis meninjau gerabak kereta api yang terbalik dalam satu kemalangan semalam. -- Foto AP

CALCUTTA: Sebuah kereta api ekspres sarat dengan penumpang yang sedang nyenyak tidur tergelincir serta berlanggar dengan kereta api membawa barang semalam.

Ini menyebabkan sekurang-kurangnya 65 orang terkorban.

Kejadian yang turut menyebabkan lebih 200 penumpang cedera itu didakwa angkara kumpulan pemberontak Maoist.

Agensi berita Press Trust of India melaporkan 13 gerabak penumpang kereta api dalam perjalanan ke Mumbai itu tergelincir selepas satu letupan awal pagi semalam.

Gerabak itu kemudian dilanggar sebuah kereta api barang.

Kereta api penumpang dari Calcutta itu sedang melalui kawasan yang sering diserang pemberontak Maoist India.

Menteri Perkhidmatan Kereta Api, Encik Mamata Bennerjee, yang bergegas ke tempat kejadian berkata beliau dimaklumkan bahawa kejadian itu berlaku selepas satu letupan kuat meletus di landasan.

'Kami bimbang jika kemalangan ini adalah angkara kumpulan pemberontak Maoist,' kata Encik Bennerjee kepada pemberita.

Seorang pegawai kanan perkhidmatan kereta api, Encik Vivek Sahay, berkata:

'Pemandu kereta api terdengar bunyi bising yang menunjukkan mungkin berlaku satu letupan. Siasatan terperinci akan dijalankan tetapi saya pasti landasan kereta api itu telah dikacau. Ini jelas satu sabotaj.'

Seorang wartawan akhbar Telegraph, Cik Naresh Jana, yang berada di tempat kejadian, berkata:

'Para penyelamat sedang bertungkus lumus untuk mengeluarkan penumpang yang terperangkap di dalam gerabak.

'Saya nampak tubuh manusia terjuntai keluar dari tingkap kereta api dan di bawah roda. Saya boleh dengar suara orang, wanita, terpekik meminta tolong dari dalam gerabak.'

Seorang wartawan setempat, Encik Amitava Rath, pula berkata:

'Tangisan wanita dan kanak-kanak dari dalam gerabak sudah tidak kedengaran lagi. Mereka masih cuba memotong besi dan cuba mengeluarkan penumpang yang masih terperangkap.'

Kemalangan itu berlaku selang beberapa hari sebuah pesawat terhempas di selatan India, menyebabkan 158 orang terkorban.

Sebelum ini, para pemberontak Maoist sering menyerang polis, bangunan pemerintah dan prasarana seperti stesen kereta api.

Kumpulan Maoist ingin mengguling pemerintah melalui pemberontakan bersenjata menjelang 2050.

Mereka telah menggiatkan serangan sejak beberapa bulan lalu selepas pasukan keselamatan pemerintah melancarkan serang balas bagi menumpaskan kumpulan yang bersembunyi di kawasan hutan itu. -- AFP, AP, Reuters.

Bahan lucah: Kerani bank didenda RM30,000

KLANG: Seorang kerani bank yang menjadi individu pertama dituduh menggunakan aplikasi lucah menerusi Internet bagi tujuan komersial, kelmarin didenda RM 30,000 ($12,931) oleh Mahkamah Sesyen selepas mengaku bersalah terhadap tuduhan terbabit.

Hakim Slamat Yahya turut memerintahkan Tajulzairi Tajuddin, 31 tahun, dihukum penjara enam bulan jika gagal bayar denda. -- BHM.
Sekilas Dunia

Golongan gay dan lesbian Amerika boleh jadi tentera

WASHINGTON: Kongres Amerika Syarikat kelmarin mengambil langkah utama bagi membolehkan golongan 'gay' dan 'lesbian' berkhidmat dalam tentera secara terbuka.

Dengan undi 234-194 Khamis lalu, Dewan Perwakilan meluluskan langkah membatalkan undang-undang 1993 yang membenarkan golongan itu berkhidmat dalam tentera dengan syarat orientasi seks mereka dirahsiakan.

Pengundian itu merupakan kemenangan bagi Presiden Barack Obama, yang mahu dasar itu ditamatkan. -- AP.

Korban askar Amerika di Afghanistan capai 1,000 orang

KABUL: Bilangan askar Amerika Syarikat yang terkorban di Afghanistan semalam mencapai 1,000 orang.

Ini menyusuli kematian seorang askarnya dalam satu serangan bom tepi jalan di selatan Afghanistan.

Jurucakap tentera Amerika, Kolonel Wayne Shanks, berkata mangsa merupakan askar Amerika yang ke-32 terbunuh bulan ini. -- AP.

Kecewa dengan Arroyo yang gagal meterai janji damai

MANILA: Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) semalam berkata mereka kecewa dengan kegagalan Presiden Gloria Arroyo memeterai satu perjanjian damai selepas berunding selama sembilan tahun.

Ketua perunding MILF, Encik Mohaqer Iqbal, berkata mereka curiga dengan pengganti Cik Arroyo, Encik Benigno Aquino, kerana ramai penasihatnya dianggap bermusuh dengan pemberontak. -- AFP.

Cadang hantar lebih banyak warga bekerja di Thailand

YANGON: Myanmar bercadang menghantar lebih banyak warganya bekerja secara sah di Thailand.

Proses pengesahan bahawa mereka adalah rakyat Myanmar sedang dijalankan bagi mengeluarkan pasport sementara, lapor akhbar New Light of Myanmar.

Ada tiga pusat mengeluarkan pasport di sempadan Myanmar-Thailand iaitu Kawthoung, Tachilek dan Myawaddy, kata laporan itu. -- Agensi.
Darah beredar 180,000 km setiap hari

Darah merupakan tisu perantara yang berfungsi sebagai sistem pengangkutan dalam badan untuk mengangkut gas, nutrien dan hormon selain sebagai sistem imunisasi menentang penyakit. Vena merupakan saluran darah berotot yang membawa darah ke dalam jantung manakala arteri membawa darah keluar dari jantung.

Setiap hari, darah beredar sejauh 180,000 kilometer (km) di dalam tubuh manusia. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia disambungkan, ia boleh menghasilkan jarak sepanjang 96,000 km.

Tekanan jantung semasa manusia pula mampu mengepam darah yang cukup kuat sehingga setiap pancutan boleh mencapai jarak sembilamn meter.Bagaimana jerawat terbentuk?

Masalah jerawat sering muncul pada bahagian-bahagian kulit yang sensitif seperti muka dan juga badan. Jerawat biasanya terbentuk apabila liang pada kulit tersumbat dengan sebum, bakteria, hormon dan juga sel kulit mati.

Sebum dihasilkan oleh folikel rambut dan semakin banyak sebum dikeluarkan semakin tinggi kebarangkalian jerawat akan muncul. Jika liang yang tersumbat kekal tertutup membengkak, ia dikenali sebagai jerawat putih manakala jika liang yang tersumbat kekal terbuka dan permukaan atasnya menjadi gelap, ia dipanggil jerawat hitam.

Antara faktor yang menyebabkan pembentukan jerawat adalah kerana tekanan psikologi, faktor kelembapan persekitaran, penggunaan kosmetik, ubat-ubatan dan juga jenis pekerjaan.Friday, May 28, 2010

Kekayaan Adik Najib Bernilai USD 145 juta

Sementara Ketua Eksekutif PEMANDU Jabatan Perdana Menteri Idris Jala membeliakkan mata rakyat dengan ramalan bahawa negara bakal menyusul jejak Greece untuk menjadi negara muflis seandainya subsidi tidak dikurangkan, Forbes Asia pula mengumumkan perangkaan bahawa jumlah kekayaan 40 orang terkaya di Malaysia telah bertambah sebanyak 42%, berikutan perkembangan ekonomi negara.

Menurut "Malaysia Rich List 2010" yang diumumkan oleh Forbes Asia, jumlah kekayaan 40 orang terkaya di Malaysia telah bertambah dari USD 36 bilion pada tahun 2009, kepada USD 51 bilion pada tahun ini, malah memecah rekod USD 46 bilion yang dicapai pada tahun 2008.

Selain daripada itu, mereka yang memiliki jumlah kekayaan melebihi USD 1 bilion di Malaysia telah bertambah dari 9 orang pada tahun lalu, kepada 10 orang pada tahun ini.

Menurut Forbes Asia, pertumbuhan kekayaan secara keseluruhannya orang kaya di Malaysia ini selari dengan pasaran saham yang melonjak 32% sepanjang 12 bulan yang lalu, dan kadar pertambahan nilai mata wang ringgit yang melambung 11% pada masa yang sama.

Robert Kuok terkaya

Orang terkaya di Malaysia, Robert Kuok (gambar kiri) kekal sebagai orang terkaya di Malaysia, dengan harta bersih bernilai USD 12 billion pada tahun 2010, USD 3 bilion bertambah jika dibandingkan dengan tahun lepas. Robert Kuok kekal pada kedudukan orang terkaya di Malaysia sejak Forbes Asia mula menyusun senarai ini pada tahun 2006.

Ananda Krishnan pula menyusul di belakang, sebagai orang kedua terkaya dengan harta bersih bernilai USD 8.1 bilion, pertambahan USD 1.1 bilion berbanding tahun lalu. Syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia, MAXIS yang dikuasai Ananda Krishnan menjadi syarikat tersenarai semula pada tahun lalu, berjaya mengumpulkan USD 3.4 bilion, lantas menjadi Initial Public Offering (IPO) yang terbesar di Malaysia.

Lee Shin Cheng menduduki tempat ketiga dengan harta bersih USD 4.6 bilion, bertambah satu kali ganda daripada USD 3.2 bilion pada tahun lalu. Kumpulan IOI yang dikuasai Lee Shin Cheng merupakan antara syarikat pemprosesan kelapa sawit yang terbesar di dunia.

Selain tiga orang terkaya di atas, jumlah harta 27 orang terkaya di Malaysia juga bertambah dalam masa setahun ini. Antaranya, Goh Peng Ooi yang menduduki tempat ke-16, kekayaannya melonjak secara mendadak dengan kadar 280% pada tahun 2010, dari USD 112 juta pada tahun 2009 kepada USD 425 juta tahun ini.

Muka baru orang terkaya

Biarpun secara puratanya jumlah kekayaan 40 orang terkaya telah bertambah, tetapi penyusutan juga berlaku pada sesetengah orang terkaya ini. Antaranya, kekayaan tycoon judi Chen Lip Keong menyusut dari USD 195 juta pada tahun 2009 kepada USD180 juta pada tahun ini, malah jatuh dari tangga ke-21 kepada ke-29. Selain daripada itu, Lee Swee Eng yang menguasai kumpulan KNM, juga tersusut nilai harta kekayaannya dari USD 190 juta pada tahun lalu kepada USD 150 juta pada tahun ini.

Muka baru yang berjaya memasuki senarai 40 terkaya termasuklah adik beradik Shahril Shamsuddin dan Shahriman Shamsuddin dari Sapura Group, berkongsi ranking ke-23 dengan jumlah kekayaan USD 270 juta.

Selain daripada itu, A K Nathan buat pertama kali memasuki senarai 40 terkaya, dengan USD 250 juta pada ranking ke-24. Syarikat Eversendai yang dikuasai A K Nathan terlibat dalam projek pembinaan bangunan terkenal, termasuk menara tertinggi di dunia yang terletak di Dubai.

Selain daripada itu, tiga orang terkaya yang terkeluar dari senarai ini, kembali semula pada tahun ini. Antaranya, adik Perdana Menteri, Nazir Razak (gambar kiri) tersenarai semula dengan USD 145 juta pada kedudukan ke-32.

Olih : Neo Chee Hua

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang

Thursday, May 27, 2010

Nombor telefon 0888-888-888 'bawa maut'

LONDON: Sebuah syarikat telefon bimbit di sini telah menggantung nombor telefon 0888-888-888 daripada dilanggan.

Ini memandangkan setiap seorang yang memiliki nombor telefon itu meninggal dunia sejak 10 tahun lalu.

Pemilik pertama adalah bekas Ketua Pegawai Eksekutif Mobitel, Encik Vladimir Grashnov.

Mobitel adalah syarikat telefon bimbit yang menawarkan nombor berkenaan.

Ahli perniagaan Bulgaria itu meninggal dunia akibat barah ketika berusia 48 tahun pada 2001.

Nombor telefon itu kemudian digunakan ketua mafia Bulgaria, Konstantin Dimitrov, sebelum dia akhirnya ditembak mati oleh pembunuh upahan pada 2003.

Dia baru berusia 31 tahun apabila ditembak mati ketika makan bersama seorang model di sebuah restoran.

Ahli perniagaan, Encik Konstantin Dishliev, menjadi pengguna ketiga.

Namun, beliau juga ditembak mati di luar sebuah restoran di Sofia. -- Agensi.Batal lelongan barang kemas Imelda

MANILA: Pemerintah Filipina membatalkan rancangan melelong barang kemas milik mantan Wanita Pertama negara itu, Cik Imelda Marcos.

Sebaliknya, ia membiarkan pentadbiran baru menentukan langkah selanjutnya.

Jurucakap Suruhanjaya Presiden Untuk Pentadbiran Baik, Encik Nick Suarez, berkata langkah melelong barang kemas itu bukan tindakan yang tepat kerana ia boleh disalah anggap.

'Kedudukan barang kemas itu masih belum diputuskan mahkamah dan pada masa sama mandat pemerintah semasa akan berakhir 30 Jun,' katanya.

Cik Imelda, yang memenangi kerusi Kongres dalam pilihan raya umum baru-baru ini memang dikenali dengan gaya hidup mewahnya.

Selain barang kemas dianggarkan bernilai antara AS$12 juta ($16 juta) dengan AS$15 juta itu, beliau juga memiliki lebih 1,200 pasang kasut ketika suaminya, mendiang Ferdinand Marcos, digulingkan pada 1986.

Sebelum ini, pemerintah cuba melelong tiga set barang kemas pada 2005 tetapi Cik Imelda mencabar tindakan itu dan mendakwa salah satu set itu bukan semua miliknya.

Satu daripada koleksi itu didakwa dirampas daripada seorang warga Greece yang cuba menyeludupnya keluar dari Filipina pada akhir 1980-an.

Mendiang Marcos merupakan Presiden Filipina selama hampir dua dekad sebelum diguling.

Beliau meninggal dunia pada 1989 semasa hidup dalam buangan.

Sebelum ini, beliau dituduh mengumpulkan harta bernilai lebih AS$10 bilion semasa menjadi Presiden. -- Reuters.

NY sokong rancangan bina masjid dekat tapak serangan 9/11

NEW YORK: Selepas perdebatan awam yang hangat, sebuah lembaga masyarakat kota raya New York kelmarin menyokong satu rancangan hendak membina sebuah masjid dan pusat budaya dekat Ground Zero.

'Ia benih bagi keamanan,' kata anggota Lembaga Masyarakat Manhattan (MCB1), Encik Rob Townley.

'Kami yakin ia satu langkah penting bagi masyarakat Islam dalam menentang kebencian dan sikap fanatik golongan minoriti dalam masyarakat mereka,' tegas beliau.

Rancangan membina projek bernilai AS$100 juta ($140 juta) yang dipanggil Cordoba House itu disokong oleh 29 undi memihak, satu menentang, dan 10 tidak mengundi.

Keputusan MCB1 itu tidak mengikat tetapi ia dianggap kunci utama bagi mendapatkan sokongan penduduk apabila Suruhanjaya Pemuliharaan Mercutanda meneliti perkara itu musim panas ini.

Sesetengah anggota mahu pengundian ditangguhkan sehingga mesyuarat akan datang bagi mengumpul lebih banyak maklumat mengenai projek dan pertubuhan yang menajanya. Tetapi usul itu gagal.

Mesyuarat kelmarin kecoh. Penentang projek mengejek pemidato dan memekik: 'Anda membina (masjid) di atas pusara orang Kristian!' sambil menjulang pelekat berbunyi 'Hormati 3,000 korban,' merujuk mangsa yang terkorban dalam serangan pengganas pada 11 September 2001 yang merobohkan menara kembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York.

Para penyokong berkata masjid itu akan menjadi jambatan dan pencetus dialog antara agama.

Ramai peserta berkata mereka tidak menentang pembinaan sebuah masjid - tetapi ia tidak seharusnya terlalu dekat dengan Ground Zero.

Keluarga mangsa 11 September 'akan berasa tersinggung dengan pembinaan sebuah masjid mega begitu dekat dengan tempat orang kesayangan terkorban,' kata seorang penduduk, Cik Viviana Hernandez.

Seorang aktivis pergerakan Tea Party, Encik Mark Williams, menyifatkan pembinaan Cordoba House itu sebagai tugu serangan pengganas.

Sebelum mesyuarat berlangsung, pemimpin Islam di belakang projek tersebut, Imam Feisal Abdul Rauf, mendedahkan beliau bercadang membina tugu peringatan bagi mangsa serangan 11 September 2001.

Masjid itu cuma satu unsur dalam 'pusat masyarakat' yang beliau harap dapat 'memulihkan hubungan antara Amerika dengan Dunia Islam'.

'Kami mengutuk pengganas. Kami sedar ia wujud dalam masyarakat kami, tetapi kami bertekad untuk membasminya,' tegas Imam Feisal.

Projek Cordoba House dijangka menempatkan sebuah pusat persembahan kesenian, kolam renang, sekolah masak, kemudahan kanak-kanak dan ruang solat.

Ia dijangka mewujudkan 150 pekerjaan tetap, 500 pekerjaan sambilan dan pelaburan dalam bidang prasarana, kata jurucakap Cordoba House, Cik Daisy Khan, isteri Imam Feisal. -- Agensi.

Makkah uji sistem kereta api elektrik dua bulan lagi

MAKKAH: Landasan dan kereta api elektrik bandar ini akan diuji dalam tempoh dua bulan lagi.

Timbalan Menteri Perbandaran dan Hal Ehwal Bandar, Encik Habeeb Al-Abideen, berkata ujian pertama akan diadakan di Padang Arafah.

'Bekalan elektrik akan disambungkan ke dua stesen itu dalam beberapa minggu lagi.

'Bagaimanapun, pada masa ini, infrastruktur asas bagi landasan sepanjang 18 kilometer sudah siap dibina.

'Kereta api laju ini melalui bahagian tengah jalan raya. Landasan tidak mengganggu zon khemah jemaah haji sedia ada dan rekaan turut mengambil kira peningkatan jumlah jemaah di masa akan datang,' katanya.

Kereta api itu mampu membawa 70,000 penumpang setiap jam dengan kelajuan antara 50 hingga 70 kilometer sejam.

Sepuluh daripada 30 kereta api yang membawa 12 gerabak setiap satu tiba di Makkah Ahad lalu dan bakinya dijangka tiba beberapa hari lagi.

'Kereta api ini dilengkapi segala keperluan jemaah haji dan juga warga emas. Stesen pula dilengkapi tangga elektrik dan lif besar bagi memudahkan perjalanan penumpang,' kata Encik Habeeb.

Syarikat China yang bertanggungjawab membina landasan itu akan membawa masuk 6,000 pekerja lagi dalam tempoh beberapa minggu lagi bagi memastikan projek disiapkan mengikut masa yang ditetapkan.

Keseluruhannya, dengan tambahan 6,000 pekerja itu, 14,000 pekerja terbabit dalam pembinaan projek landasan kereta api itu.

Di bawah projek itu, landasan baru itu akan turut menghubungkan kota suci Makkah dengan Mina, Arafat dan Muzdalifah.

Arab Saudi juga merancang membina laluan tren laju di antara Makkah dengan Madinah bagi kemudahan jemaah.

Jarak 280 kilometer di antara dua kota itu boleh direntasi dalam masa 30 minit.

Lazimnya perjalanan di jalan raya antara dua tempat itu makan masa dari empat hingga lima jam.

Projek itu diumumkan ketika kunjungan tiga hari Presiden China, Encik Hu Jintao, ke Arab Saudi pada awal tahun lalu.

China kian menjadi kontraktor projek prasarana Arab Saudi yang bernilai AS$450 bilion ($635 bilion)

Arab Saudi pula kian menjadi pengeksport penting minyak ke China. -- Agensi.

Harga petrol mungkin dinaikkan 15 sen

Harga petrol mungkin dinaikkan buat permulaannya 15 sen bagi setiap liter daripada harga sekarang pada tahun ini.

Harga petrol RON 95 ketika ini dijual pada harga 1.80 ringgit bagi setiap liter.

Harga baru itu berikutan cadangan sebuah badan yang bertanggungjawab menasihatkan kerajaan berhubung cara-cara mengurangkan subsidi.

Cadangan itu dibuat pada pembentangan awam dalam usaha awal kerajaan untuk mengurang defisit dalam belanjawan negara yang kini pada tahap tertinggi bagi tempoh 20 tahun.

Mengikut cadangan yang dikemukakan kepada lembaga penasihat itu, harga petrol akan dinaikkan tahun ini dan diikuti dengan dua lagi kenaikkan pada kadar 20 sen setiap liter setiap kenaikkan pada 2011 dan dua lagi kenaikan, juga pada kadar 20 sen bagi setiap kenaikkan pada 2012.

Pada sepanjang 2013-2015, kenaikan harga minyak akan bergerak perlahan dan pada penghujung 2015, harga RON95 dijangka berada pada 2.60 ringgit bagi setiap liter.

Bagaimanapun rancangan kenaikkan yang dicadangkan itu masih belum diluluskan oleh kerajaan.

Ramalan itu adalah berdasarkan harga minyak mentah pada harga $73.06 bagi setiap tong pada 2011 dan $79.41-$94.52 bagi 2013-2015.

Cadangan pengurangan subsidi

Kerajaan akan menaikkan harga petrol, gas dan tol lebuhraya di bawah rancangan pengurangan subsidi selama lima tahun yang dibuat oleh PEMANDU, sebuah badan yang menasihatkan kerajan mengenai cara-cara mengurangkan subsidi.

Bagaiamanapun tiada keputusan yang dibuat dan kerajaan dijangka tidak akan membuat keputusan dalam jangka terdekat ini.

Pengurangan dan pemotongan subsidi itu membabitkan 12 perkara:


Petrol

Harga petrol prices dinaikan 15 sen pada Jun-Dis 2010, diikuti kenaikan 10 sen setiap enam bulan antara Jan 2011-Dis 2012 dan jumlah kenaikkan yang kecil bagi tahun-tahun berikutnya.

Harga petrol pada


2011 - RM2.16
2012 - RM2.20
2013 - RM2.34
2014 - RM2.52
2015 - RM2.60

Tol

Perbincangan semula dengan lebihraya pada 2010 dan dengan LDP pada 2013.

Cadangan semua perjanjian konsesi akan diteruskan tanpa pemberian subsidi, yang bakal menyebabkan kenaikkan harga antara 10-67 peratus pada 2010.

Gas

Harga gas dinaikkan pada kadar tetap RM3/MMBTU bagi setiap enam bulan daripada harga sekarang bagi sektor tenaga dan sektor bukan tenaga.

Kenaikkan harga gas pada RM3/MMBTU setiap enam bulan serentak dengan kenaikkan tarif elektrik 1.6 sen/kWh bagi setiap enam bulan.

- Reuters

Adun Kerdau sudah boleh makan, bercakap

Ahli Dewan Undangan Negeri Pahang Kerdau, Datuk Zaharuddin Abu Kassim, yang dirawat di Institut Jantung Negara, kini boleh makan dan bercakap, kata seorang anaknya.

"Tengah hari semalam keadaan beliau bertambah pulih, beliau dah boleh bercakap, walaupun dalam nada yang perlahan tapi masih boleh difahami," kata anaknya, Ikhwan, ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, bapanya kini boleh makan walaupun dengan hanya makanan yang lembut seperti bubur.

"Walaupun beliau tidak pulih sepenuhnya tetapi beliau menunjukkan respon yang baik dan sekurang-kurangnya beliau boleh menerima makanan yang lembut sedikit demi sedikit," katanya.

Zaharuddin, 63, dimasukkan ke IJN pada 9 Mei lalu apabila berlaku masalah pada buah pinggang dan jantungnya selepas menjalani pembedahan ulser usus di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas) Temerloh.

Beliau dimasukkan ke Hoshas pada 3 April lalu selepas mengadu sakit di bahagian perut.

Sabtu lalu, Zaharuddin dilaporkan berada dalam keadaan kritikal.

- BernamaPerokok Dari Kalangan Kaum Wanita Meningkat

KUALA LUMPUR: Semakin ramai kalangan wanita di seluruh dunia menjadi perokok apabila syarikat-syarikat tembakau berterusan menjadikan kaum Hawa itu sebagai sasaran menerusi iklan-iklan mereka, kata Presiden Pertubuhan Malaysian Thoracic Society (MTS) Prof Roslina Manap.

Beliau berkata wanita di seluruh dunia menjadi ketagih kepada rokok kerana kebanyakan mereka mudah percaya dengan dakwaan iklan-iklan itu yang mendakwa kononnya amalan merokok boleh mengurangkan berat badan dengan mudah.

"Ada sesetengah iklan mendakwa dengan merokok wanita boleh mengurangkan berat badan dengan mudah, dan sesetengah kaum wanita pula tertarik dengan pembalut rokok itu sendiri," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis pelancaran Ujian Penilaian Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) (CAT) dan garis panduan amalan klinikal yang dirombak semula (CPG) bagi COPD yang dibangunkan oleh MTS dan GlaxoSmithKline di sini.

Katanya kaum wanita perlu dididik supaya tidak mudah terpedaya dengan iklan-iklan ini, kerana perokok sebenarnya meletakkan nyawa mereka dalam risiko kerana mereka dengan mudah diserang COPD, yang boleh merosakkan paru-paru.

"Malah jika dibandingkan dengan kaum lelaki, wanita yang merokok berhadapan dengan risiko diserang COPD lebih awal," katanya dan menambah bahawa CAT dan CPG dibangunkan ekoran wujudnya kebimbangan terhadap peningkatan dalam jumlah pesakit COPD di Malaysia, dengan kebanyakkannya berpunca daripada tembakau.

Roslina berkata walaupun masih ramai yang kurang pengetahuan mengenai COPD, ia sebenarnya membunuh lebih ramai pesakit di seluruh dunia berbanding HIV dan AIDS.

"Menurut anggaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang terbaru, sehingga tahun 2007, kira-kira 210 juta orang diserang COPD dan tiga juta meninggal dunia akibatnya pada tahun 2005. COPD dijangka menjadi pembunuh keempat paling ramai pada tahun 2030," katanya.

Beliau berkata insiden COPD dijangka meningkat selaras dengan peningkatan dalam penggunaan tembakau.

"Di Malaysia dianggarkan 50 peratus deripada populasi lelaki merokok," katanya.- BERNAMA


Wednesday, May 26, 2010

Usia bantah keras konsert Inul Daratista

KENINGAU: Pertubuhan Islam Seluruh Sabah atau Usia membantah keras konsert ‘raja gelek Indonesia – Inul’ di Keningau.

Naib Ketua pertubuhan itu, Mohd Zaki Laumin, memberitahu dalam satu temuramah;

“Konsert itu tidak sesuai sama sekali diadakan di sebuah bandar yang pembangunan agama Islam sedang diperkasakan.”

Katanya, gaya persembahan Inul Daratista boleh mempengaruhi akhlak golongan remaja.

“Perjuangan kita di sini adalah untuk memperkasakan akhlak generasi muda, dan kita tidak mahu pemikiran golongan ini terpesong dengan pengaruh hiburan yang seperti itu,” katanya.

Inul dijangka akan membuat persembahan di sini pada 28 Mei ini, melalui satu pakej hiburan panas yang dianjurkan oleh sebuah syarikat yang tidak dinamakan.

Zaki berkata, Usia memandang serius penganjuran konsert itu dan mendesak kerajaan supaya campur tangan.

“Kita bukan menentang pembangunan hiburan, tetapi kita perlu berhati-hati terhadap setiap bentuk hiburan yang dibawa ke bandar ini,” katanya dan mempersoalkan;

“Bagaimana permit konsert itu boleh diluluskan tanpa sebarang penapisan,”.

Di Bandar Tawau, konsert itu turut mendapat bantahan daripada pelbagai pihak, apa yang mereka sifatkan nilai-nilainya bertentangan dengan agama Islam.

Malahan Zaki berkata, Inul sendiri seorang yang beragama Islam dan seharusnya tahu bahawa unsur-unsur persembahannya boleh mempengaruhi akhlak penonton.

Naib ketua itu yang menekankan, masyarakat Islam khususnya dan yang lain harus bersatu untuk menentang konsert itu.

“Apa yang sedang saya usahakan ini adalah untuk memberi perlindungan kepada masa depan generasi rakyat di sini,” tambahnya.

Sejak lebih seminggu di Keningau, bahang konsert Inul yang sinonim dengan gelaran ‘Raja Gelak Gerudi’ di sini rancak diperkatakan di kedai-kedai kopi, dan pasti mereka yang tidak sabar menanti adalah ribuan warga pendatang asing tanpa izin (PATI) di Keningau.

Umno Di Sebalik GAS

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua Pemuda MIC V. Mugilan menafikan Umno adalah "pemandu utama" Gerakan Anti Samy (GAS) yang akan dilancarkan pada 30 Mei ini.

Mugilan berkata gerakan itu merupakan ilhamnya sendiri tanpa campurtangan mana-mana pihak dan beliau tidak memerlukan fikiran pihak ketiga kerana mampu berfikir secara rasional demi kepentingan parti.

"Menuding jari kepada pihak ketiga membuktikan bahawa Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu dan anaknya S. Vell Paari yang baru dilantik mengikut jalan belakang (sebagai anggota Jawatankuasa Pusat MIC) mula bimbang dengan sokongan yang saya terima," katanya dalam laman blog GAS di sini semalam.

Mugilan berkata demikian sebagai mengulas dakwaan Vell Paari bahawa Umno terlibat dalam perhimpunan GAS Ahad ini.

Mugilan mendakwa bagi mengalih perhatian dan sokongan anggota MIC terhadapnya, Vell Paari cuba menyalahkan pihak ketiga iaitu Umno sebagai punca masalah dalaman MIC.

"Saya hendak nasihatkan beliau, jangan salahkan pentas kalau tidak tahu menari, akur dengan kelemahan diri dan insaf. Parti MIC lebih penting daripada kepentingan diri," katanya.

Mugilan berkata MIC pernah menjadi sebuah parti yang kukuh dan kuat dalam mempertahankan kepentingan masyarakat India tetapi kini ia hanya tinggal sejarah.

"MIC menjadi lemah kerana kepimpinannya yang hanya mementingkan diri dan lemah dari segi strategi politik. Kegagalan Samy Vellu memainkan kuasa politik sebagai 'mengawasi dan menegur' dalam BN adalah punca utama kenapa masyarakat India menjauhi BN," dakwanya.

Beliau berkata masyarakat India kini sudah matang dan mainan silap mata oleh Vell Paari tidak lebih dari satu lawak jenaka.

"Satu-satunya ubat yang paling berkesan untuk memulihkan MIC sekarang adalah pengunduran Samy Vellu dengan segera supaya Timbalan Presiden boleh mengambil alih kepimpinan parti dan merangka strategi politik yang betul dan berkesan," katanya. - BERNAMA


Jangan Pandang Ringan Jenayah Siber

SEOUL: Malaysia tidak akan memandang ringan terhadap kegiatan jenayah siber kerana mendapati teknologi maklumat dan komunikasi (ICT)menerusi internet dan jalur lebar mempunyai elemen atau unsur bahaya yang perlu ditangani, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Katanya walaupun protokol internet antarabangsa yang didokong kumpulan tertentu menegaskan agar internet jangan disekat, dibimbing atau ditapis, Malaysia tetap berpendirian bahawa jenayah siber bukanlah perkara yang boleh dipandang ringan.

"Jangan ambil ringan tentang cabaran keselamatan dalam internet dan jalur lebar walaupun masa yang sama kita tertarik dengan aspek-aspek pembangunan, hiburan dan data-data yang boleh disampaikan oleh rejim itu," katanya kepada wartawan Malaysia ketika menghadiri Sidang Kemuncak Maklumat dan Komunikasi Sedunia 2010 di sini.

"Kita kena fikir, ICT melalui internet, jalur lebar ini mempunyai beberapa elemen atau unsur bahaya, yakni sekurang-kurangnya kita kena berhadapan untuk membuang dan membasmi perjudian, pornografi kanak-kanak dan perkara yang menyalahi undang-undang hasutan termasuk keselamatan negara," katanya.

Rais yang mengemukakan pandangan Malaysia bahawa jenayah siber perlu diperangi atau diatasi bersama di WICS 2010 itu berkata ia telah mendapat sambutan daripada beberapa pemimpin dan wakil negara yang mengambil bahagian ke persidangan itu.

"Kita akan cuba mempelajari daripada pihak-pihak ini bagaimana kita perlu laksanakan dalam rejim (internet dan jalur lebar) di negara masing-masing," katanya.

Isu jenayah siber mungkin belum lagi penting kepada negara tertentu yang masih dalam peringkat menyelaraskan khidmat internet dan jalur lebar di negara masing-masing tetapi bagi Malaysia soal-soal seperti penipuan, hasutan dan keselamatan perlu dihadapi sebagai cabaran nasional, katanya.

Beliau berkata peruntukan undang-undang Malaysia seperti Akta Perlindungan Data Peribadi adalah antara skim untuk memberi keselamatan kepada negara.

Rais berkata pada WISC itu, beliau turut berkongsi pengalaman dan pandangan dengan peserta mengenai keperluan ICT dan industri jalur lebar dibawa ke tahap pemakaian dan kehidupan seharian supaya masyarakat boleh mendapat manfaat.

Persidangan dua hari WICS 2010 anjuran Suruhanhaya Komunikasi Korea bermula Selasa yang dihadiri menteri, timbalan menteri dan pemimpin dari kira-kira sembilan negara bertujuan memperkukuhkan kerjasama dan membina masa depan yang lestari dengan berkongsi pengalaman dan visi negara peserta dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Menurut Rais, pada persidangan WISC itu, Indonesia mengemukakan pendapat bagaimana untuk merapatkan masyarakatnya melalui ICT manakala Mongolia pula menyatakan bagaimana setengah juta penduduknya tidak dapat dihubungi melalui ICT. -BERNAMA


36 ribu penjawat awam palsukan sijil cuti

PUTRAJAYA: Tiga peratus dari kira-kira 1.2 juta penjawat awam didapati memalsukan sijil cuti sakit mereka, kata Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs).

Presidennya Omar Osman berkata kes berkenaan walaupun boleh dianggap terpencil tetapi perlu dipandang serius kerana ia boleh mencemarkan nama semua penjawat awam di negara ini.

Menurut beliau, pemalsuan sijil cuti sakit bertentangan dengan etika kerja perkhidmatan awam yang tertakluk kepada kecemerlangan dan integriti dalam menjalankan tugas.

“Mereka sepatutnya memberikan sijil cuti sakit yang sah yang diperakukan oleh pegawai perubatan kerajaan atau swasta yang membolehkan atau melayakkan mereka menikmati kemudahan cuti sakit oleh majikan.

“Kegagalan untuk berbuat demikian boleh menyebabkan mereka dibuang kerja jika didapati bersalah,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Kesatuan Pegawai Pengangkutan Jalan Semenanjung Malaysia (KPPJSM) di sini kelmarin.

Turut hadir pada pertemuan itu ialah Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan, Datuk Solah Mat Hassan.

Omar diminta mengulas mengenai pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang memberikan amaran terhadap kegiatan pemalsuan sijil cuti sakit oleh segelintir penjawat awam.

Menurut beliau, kegiatan seumpama itu boleh menyebabkan mana-mana penjawat awam yang terlibat kehilangan segala kelebihan dan faedah yang diperolehi hasil berkhidmat dengan kerajaan.

“Mereka yang dibuang kerja kerana perkara ini akan kehilangan peluang untuk menikmati wang persaraan, pinjaman perumahan dan beberapa kemudahan lain,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Omar memberitahu bahawa beliau percaya ada pihak terlibat dalam membekalkan sijil cuti sakit palsu yang menyamai sijil cuti sakit tulen dari pegawai perubatan kerajaan atau swasta.

Tuesday, May 25, 2010

Dari Anwar Ibrahim

KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA
25 Mei 2010


Penyelesaian Isu Tanah Milik KTMB Dengan Singapura Mesti Telus


Kerjasama dan hubungan diplomatik yang baik di antara Malaysia dengan Singapura merupakan satu keutamaan. Kita hargai kepentingan hubungan antara kedua negara ini terutamanya menyangkuti bidang ekonomi dan pelaburan serta usaha berterusan bagi menyelesaikan isu berbangkit. Namun demikian kita bertegas penyelesaian itu harus didasarkan kepada prinsip ketelusan terutamanya apabila ianya membabitkan kepentingan nasional dan khazanah negara.

Kita difahamkan bahawa isu tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad yang selama ini menjadi pertikaian di antara Malaysia dan Singapura telah diselesaikan semalam. Penyelesaian yang kononnya dikenali sebagai “Penyelesaian Muktamad” agak mengejutkan kerana setahu saya beberapa persoalan berkaitan kepentingan negara di negara jiran itu adalah lebih rumit dan harus ditangani dengan bijak serta teliti.

Kenyataan bersama Dato’ Sri Najib Razak kelihatannya mengakibatkan beberapa kepentingan negara; Stesen Keretapi Tanjung Pagar, beberapa keping tanah di Kranji, Woodlands, Tanjung Pagar serta Lot 76-2 mk 16, Lot 249 Mk 4 dan Lot 32-10 Mk 16 dipercayai merugikan. Kita gusar kerana persefahaman yang dipersetujui YAB Perdana Menteri itu dibuat serta diumumkan dengan tergesa-gesa tanpa memberi maklumat terperinci sedangkan persoalan ini membabitkan isu kedaulatan dan kepentingan negara. Ini bertentangan dengan pendirian Perdana Menteri dan kerajaan sebelum ini.

Sungguhpun dinyatakan tanah-tanah tersebut akan diamanahkan kepada sebuah syarikat yang bernama M-S Pte Ltd di mana Khazanah memiliki 60% dari kepentingannya, namun dari kenyataan tersebut terdapat kemungkinan besar kepentingan-kepentingan terbabit akan ditukarkan dengan tanah di kawasan yang lain. Kita curiga nilai tanah yang ditukarkan itu; samada di Marina South dan/atau Ophor Rochir, tidak menandingi nilai tanah milik KTMB itu. Apa yang lebih membimbangkan pembabitan Khazanah hanyalah sebagai alasan untuk meletakkan kepentingan syarikat kroni.

Kita tuntas mempersoalkan kebijaksanaan keputusan Kerajaan Malaysia kerana sebarang pembangunan yang bakal dilaksanakan nanti pastinya tidak berupaya menjana kegiatan ekonomi domestik. Berapa ramaikan para pengusaha, kontraktor mahupun pembekal Malaysia yang bakal terlibat dengan pembangunan usahasama Syarikat M-S Pte Ltd itu?

Kita juga menggesa pentadbiran Dato’ Sri Najib untuk segera menjelaskan secara terperinci maksud sebenar bahawa Points of Agreement(POA) di antara Kerajaan Singapura dan Malaysia boleh ditambahkan dengan terma serta syarat baru kononnya untuk memaksimumkan potensi tanah-tanah tersebut di Singapura. Kita juga mahukan penjelasan samada Dato’ Sri Najib menggunakan POA 1990 yang digariskan Tun Daim Zainuddin, menteri kewangan ketika itu sedangkan ianya tidak mendapat persetujuan Kabinet. Selain itu kerajaan sewajarnya menjelaskan apakah kedudukan sebenar isu air serta wujudnya penyemakan semula harga air mentah yang kita bekalkan kepada Singapura? Kita menggesa Dato’ Sri Najib untuk membentangkan kertas laporan di sidang parlimen pada bulan Jun ini.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat

Dihantarkan kepada anda melalui

BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT
A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling JayaNajib Razak.

Tetapi ada benarnya apabila Najib berkata kempen BN kurang kreatif berbanding Pakatan Rakyat. Undi Cina agak sukar dipikat, maka berjuta dan berpuluh juta wang ringgit disogokkan. Sebaliknya, undi bumiputera yang dilihat sebagai "undi besi", disogok dengan harga yang lebih rendah. Setiap orang hanya mendapat RM600, malah RM10 ribu atau RM20 ribu diberikan kepada tuai rumah untuk membereskan puak kaumnya

Perdana Menteri Britain Winston Churchill berjasa dalam menumpaskan Nazi Jerman. Tetapi beliau ditolak tanpa belas kasihan oleh pengundi dalam pilihan raya pertama selepas peperangan. Beliau tidak melatah, malah berusha dengan lebih bersungguh-sungguh untuk menewaskan Parti Buruh selepas lima tahun.

Sebaliknya, Presiden Zimbabwe, Robert Mugabe juga melabel dirinya sebagai reformis pada peringkat awal beliau memegang tampuk pimpinan. Namun, untuk menangkis cabaran pembangkang, Mugabe telah merosakkan sistem kehakiman, menggunakan segala cara yang kotor untuk mengekalkan kuasa dirinya. Akhirnya, Zimbabwe yang pernah seketika menjadi negara yang terkaya di Afrika, mengalami keranapan sistem ekonominya.

Sememangnya Najib bukanlah Winston Churchill. Selepas keajaiban PRK Sibu, tindak tanduknya akan diteliti, sama ada sistem politik, kehakiman dan ekonomi akan terus di- Zimbabwe-kan!
Baca seterusnya di sini

Australia arah usir diplomat Isreal

CANBERRA: Australia semalam mengarahkan seorang diplomat Israel diusir dari negara itu selepas para penyiasat memutuskan bahawa Israel bertanggungjawab memalsukan empat pasport Australia yang digunakan dalam kejadian membunuh seorang anggota Hamas di Dubai.

Reaksi Australia itu mencontohi tindakan kerajaan Britain pada Mac lalu yang mengusir seorang diplomat sebagai reaksi kepada penggunaan 12 pasport palsu Britain dalam satu rancangan untuk membunuh pegawai Hamas, Mahmoud al-Mabhouh.

Pihak berkuasa Dubai menuduh agensi khidmat risikan Israel, Mossad, bertanggungjawab dalam pembunuhan yang berlaku pada Januari lalu itu.

Pemerintah-pemerintah Ireland, Jerman dan Perancis masih belum menyatakan bagaimana mereka akan memberikan reaksi terhadap kes-kes sama yang melibatkan pemalsuan identiti terhadap warga negaranya, seperti yang didedahkan dalam siasatan itu.

Australia belum pernah mengusir seorang diplomat asing sejak 2004.

Menteri Luar Australia, Encik Stephen Smith, memberitahu parlimen bahawa kes membunuh Encik al-Mabhouh di hotel Dubai itu bukanlah kali pertama Isreal membuat pemalsuan dokumen perjalanan Australia.

Beliau tidak memberikan penjelasan mengenai peristiwa sebelumnya tetapi berkata kesalahan terbaru itu telah memungkiri 'perjanjian sulit' antara keduadua negara, yang telah berjalan bertahuntahun.

'Ini bukannya tindakan seorang rakan,' kata beliau.

'Ini bukan apa yang kami jangkakan daripada sebuah negara yang mempunyai hubungan rapat, ramah dan saling menyokong dengan kami,' tambahnya.

Encik Smith berkata Israel telah diminta supaya menarik balik seorang diplomatnya, yang tidak dikenal pasti beliau, dalam masa seminggu.

Penyingkiran itu adalah untuk satu tempoh yang tidak ditetapkan.

Stesen-stesen radio melaporkan bahawa para diplomat asing yang diusir keluar dari Australia dan Britain itu adalah wakil-wakil Mossad.

'Kami kesali keputusan pemerintah Australia itu,' kata Menteri Luar Israel, Encik Yigal Palmor, kepada agensi berita The Associated Press sambil menambah bahawa ia tidak sejajar dengan mutu hubungan antara kedua-dua negara itu.

Duta Besar Israel ke Australia, Encik Yuval Rotem, tidak ada di negara itu hingga awal bulan depan. -- AP.

Pemimpin pembangkang Thailand mahu dakwa Abhisit

BANGKOK: Para pemimpin pembangkang Thailand ingin mengambil tindakan mendakwa Perdana Menterinya, Encik Abhisit Vejjajiva, atas cara beliau menangani peristiwa merusuh dan keganasan di Bangkok, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 88 jiwa dalam pertempuran antara pembantah dengan tentera Thai sepanjang dua bulan lalu.

Langkah itu dijangka mudah ditolak dalam Parlimen Thai, menjadikannya hanya satu simbol, sedang Bangkok mengambil langkah memulihkan keadaan ibu kota negara itu seperti sedia kala.

Sekolah-sekolah dan pejabat-pejabat mula dibuka buat kali pertama selepas diberi tempoh cuti selama seminggu.

Usaha pembersihan beberapa kawasan ibu kota yang dikepung pembantah 'Baju Merah' atau dibakar semasa rusuhan giat dijalankan.

Jurucakap pembangkang, Encik Wittaya Buranasiri, berkata saranan untuk mendakwa Encik Abhisit itu diperkenalkan Parti Pheu Thai (PTP) - sekutu bekas perdana menteri Thai yang digulingkan, Encik Thaksin Shinawatra, yang umumnya disokong para pembantah Baju Merah.

Ia juga mahu mengecam beberapa anggota kabinet tertinggi beliau.

Para anggota PTP menyerahkan langkah mendakwa perdana menteri Thai itu kepada Speaker Senat, Encik Prasopsuk Boondet.

Mereka mendakwa Encik Abhisit dan timbalannya menyalahgunakan kuasa masing-masing.

Saranan itu menunjukkan semakin meruncingnya rekahan politik dan sosial yang dihadapi Thailand sejak pembantah Baju Merah masuk ke Bangkok Mac lalu dan memulakan bantahan supaya Encik Abisit meletak jawatan dan mengadakan pilihan raya kilat.

Bantahan itu telah melumpuhkan kawasan utama perniagaan dan pelancongan di Bangkok.

Sementara itu pihak berkuasa Thai telah meminta kerajaan negara itu agar melanjutkan perintah berkurung di Bangkok dan 23 daerah lain, kata seorang pegawai tentera semalam.

Jurucakap tentera, Kolonel Sunsern Kaewkumnerd, berkata: 'Masih ada beberapa pergolakan di sana sini. Perintah berkurung akan memudahkan kerja pihak berkuasa,' kata Kolonel Sunsern. -- AP, AFP.Tanjong Pagar dan Limbang

Pakatan Rakyat hari ini menggesa kerajaan UMNO-Barisan Nasional (BN) pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan manfaat di sebalik pertukaran enam bidang tanah di Tanjong Pagar dengan dua kawasan di Singapura.

Bagaimapun, keputusan yang dicapai oleh Najib dengan rakan sejawat dari Singapura, Lee Hsien Loong itu dikhuatiri berakhir seperti krisis di wilayah Limbang.

"Kami, setelah berlakunya pertukaran di Limbang iaitu dua blok L dan M di perairan Sabah dan Sarawak, cukup khuatir dan mahu persoalan ini dilihat daripada perspektif menyeluruh," katanya

Najib hari ini bersetuju memindahkan stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) menjelang 1 Julai 2011.

Malaysia juga akan menempatkan kemudahan kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta apinya di WTCP.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzufkefly Ahmad mengingatkan Najib betapa era ‘hanya pemimpin tahu semua perkara’ sudah berakhir.

Dalam erti kata lain, beliau berkata, kerajaan harus menilai dan mengambil kira pandangan pihak lain dalam memastikan kedaulatan dan kepentingan negara tidak dikesampingkan begitu sahaja.

"Era pemimpin tahu sudah berlalu, lebih-lebih lagi dalam membuat keputusan yang bersabit dengan kedaulatan, kepentingan, negara dan rakyat. Jadi, jangan mudah-mudah dilakukan tanpa analisis, tanpa kajian mendalam," katanya.

Kata Dr Dzul, Najib harus telus dan terbuka dalam soal perjanjian yang termeterai antara kerajaan Malaysia dan Singapura.

Monday, May 24, 2010

Mufti dan Ulama UMNO "terkunci mulut"?


PAS amat kesal, walaupun tidak terkejut dengan tindakan "mengunci mulut" Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Senator Jamil Khir Baharom, seluruh mufti dan para ulama UMNO di negara ini apabila berdepan dengan isu pemilikan saham Amanah Raya Berhad (ARB) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dalam syarikat perjudian Magnum Corporation dan syarikat arak terkemuka Carlsberg.

Lajnah Pekerja dan Sumber Daya Rakyat PAS Wilayah Persekutuan menyifatkan Jamil Khir sebagai menteri yang menjaga hal ehwal agama patut bertanggungjawab sepenuhnya menasihati Kerajaan UMNO-BN dalam perkara yang amat serius, melibatkan pelanggan dan pencarum (pekerja) di kalangan umat Islam di negara ini.

PAS berpendapat ARB yang menjalankan tugas memegang amanah rakyat seharusnya bebas dan bersih daripada sebarang label dalam syarikat perjudian. Apa yang menghairankan mengapa Kerajaan UMNO-BN "terkunci mulut" dalam perkara ini sedangkan dalam isu-isu yang melibatkan Pakatan Rakyat, segala macam pemimpin UMNO-BN begitu ghairah mendalangi propaganda dan manipulasi.

Sikap anti arak yang ditampilkan UMNO-BN sepanjang kempen Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor dengan menentang tabiat buruk Zaid Ibrahim meneguk arak semasa mudanya, dan beberapa siri demontrasi UMNO membantah Kerajaan Selangor dalam isu penjualan arak di tempat terbuka patut dipuji; tetapi realitinya tindakan dan sikap itu hanyalah "lakonan munafik" apabila isu melibatkan pendapatan negara dan wang rakyat dalam pelaburan judi dan arak, mereka hanya membisu dan memekakkan telinga.

PAS mahu semua Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri membentangkan isu ini kepada mufti dan membawanya kepada Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan untuk tindakan lanjut demi mempertahankan maruah umat Islam di negara ini. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan mufti harus berpendirian tegas setelah banyak pihak kesal dengan langkah yang diambil Perkeso dan ARB ini, sekalipun ulama UMNO enggan bersuara.

ARB memiliki saham Magnum terdedah berdasarkan Laporan Tahunan Magnum Corporation 2006 yang menyatakan Amanah Raya Berhad memiliki lebih 11 juta unit saham dalam syarikat judi itu. Sementara, Laporan Tahunan 2007-2009 syarikat Carlsberg Brewery Malaysia Berhad, mendapati Perkeso berada di tangga kelapan dengan 2. 155,700 pegangan saham.

*Kenyataan media oleh Tarmizi Mohd Jam selaku Setiausaha Lajnah (Biro) Pekerja dan Sumber Daya Rakyat PAS Wilayah Persekutuan.

Zaid fail petisyen mohon keputusan Hulu S'gor tak sah

Calon PKR yang ditewaskan bagi kerusi pilihan raya kecil parlimen, Hulu Selangor, Datuk Zaid Ibrahim hari ini memfailkan petisyen bagi mengisytiharkan keputusan pilihan raya itu tidak sah.

Beliau mendakwa berlakunya amalan rasuah yang berleluasa oleh pencabarnya.

Petisyen itu difailkan dengan hujah calon BN, P Kamalanathan telah “secara langsung ataupun tidak” mengetahui tawaran yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semasa berkempen.

"Petisyen tertumpu kepada janji RM3 juta oleh Najib (kepada SRKJ (C) Rasa) dan tawaran-tawaran kepada peneroka Felda," kata peguam Zaid – Malik Imtiaz Sarwar semasa sidang akhbar di rumah Zaid di Petaling Jaya.

Petisyen pilihan raya itu difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Kian banyak anak di M'sia 'buang' ibu bapa

KUALA LUMPUR: Mereka bukan calang-calang orang, sebaliknya tahfiz, bekas pegawai tentera, pegawai bank dan pesara kerajaan.

Namun, mereka kini antara pesakit terdampar selepas tiada waris, termasuk anak-anak, mahu mengambil mereka pulang walaupun mereka sudah sembuh dirawat di hospital.

Jumlah pesakit seperti mereka, kebanyakannya warga tua, semakin meningkat di beberapa hospital kerajaan. Di Hospital Kuala Lumpur (HKL), terdapat 489 kes tahun lalu, bertambah 81 kes daripada tahun sebelumnya.

Sebahagian mereka kini ditempatkan di rumah transit yang dikendalikan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi penempatan sementara sebelum dipindahkan ke rumah perlindungan lain.

Bagaimanapun, jumlah itu sekarang sudah terlalu besar untuk ditampung rumah transit tersebut.

Difahamkan, beberapa hospital kerajaan di sekitar Lembah Klang, seperti Hospital Serdang, Hospital Sungai Buloh dan Hospital Tuanku Ampuan Rahimah Klang, menghadapi masalah sama.

Pegawai Jabatan Kerja Sosial Perubatan HKL, Encik Mohd Kamaruzzaman Ali, berkata sebahagian pesakit dihantar oleh anak ke hospital untuk rawatan.

Namun selepas orang tua mereka sembuh, mereka tidak datang mengambilnya. Malah waris pesakit berkenaan tidak datang menjenguk di hospital. Mereka sengaja memberi alamat dan nombor telefon palsu kerana tidak mahu dikesan.

Sekarang hampir semua rumah transit di Lembah Klang dihuni sepenuhnya pesakit terdampar.

Rumah transit hanya boleh menempatkan mereka untuk tempoh enam bulan ke setahun sebelum dipindahkan.

Encik Mohd Kamaruzzaman berkata daripada keseluruhan kes di HKL, 81.8 peratus membabitkan pesakit lelaki yang majoritinya berbangsa Melayu dalam lingkungan usia 18 hingga 74 tahun.

Sementara itu, Pegawai Kerja Sosial Perubatan Hospital Ampang dan Pengerusi Pusat Penjagaan Nur Hasanah (rumah transit), Encik Mohiadin Bahado, berkata:

'Dari segi psikologi, apabila mereka gagal ditempatkan di institusi penjagaan kekal dengan alasan masih ada waris, secara automatik semangat untuk hidup merosot.'

Beliau berkata ada waris enggan mengambil pesakit berkenaan dengan alasan sibuk bekerja. Malah ada yang menolak dengan alasan bapa atau ibu mereka tidak bertanggungjawab ketika mereka kecil. -- BMM.

Perintah berkurung Thai dilanjut dua hari

BANGKOK: Perdana Menteri Thailand, Encik Abhisit Vejjajiva, berkata semalam perintah berkurung di ibu kota Bangkok dan 23 wilayah lain akan dilanjutkan selama dua hari lagi.

Perintah berkurung itu berkuatkuasa dari 11 malam sehingga 5 pagi.

Ia telah berkuatkuasa sejak malam Rabu lalu ekoran pertempuran ganas antara penunjuk perasaan kumpulan 'Baju Merah' dan tentera.

Semalam, Encik Abhisit berkata Tahailand tenang dan kembali normal.

Sekolah-sekolah, jalan raya dan agensi kerajaan akan dibuka semula hari ini.

'Semuanya tenang dan kembali normal,' kata Encik Abhisit dalam ucapan mingguannya yang disiar melalui televisyen.

Beliau bagaimanapun berkata kerajaan akan menimbangkan untuk mengadakan pilihan raya umum hanya apabila bantahan telah benar-benar berakhir.

'Buat masa ini tiada siapa pun boleh berkata bila masa terbaik. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku selepas ini. Masih ada orang berkata mereka ingin meneruskan perjuangan dan akan mengadakan bantahan Jun ini. Kita perlu lihat apa yang berlaku dulu,' katanya.

Encik Abhisit turut mempertahan tindakan tegas pihak berkuasa untuk menyuraikan penunjuk perasaan, yang menyebab 86 orang terbunuh dan 1,900 cedera.

'Kehilangan nyawa dan kecederaan disebabkan oleh pertempuran antara kumpulan yang menyerang pasukan keselamatan yang cuba membuat sekatan jalan raya.

'Semua senjata yang digunakan (pasukan keselamatan) mengikut piawaian antarabangsa. Senjata digunakan untuk pertahanan diri dan mewujudkan keamanan dan kawalan,' katanya.

Kelmarin, kerajaan Thai telah menunjukkan pelbagai senjata yang telah dijumpai di kubu penunjuk perasaan bagi menyangkal dakwaan bahawa golongan itu tidak bersenjata.

Dua rakyat asing juga didakwa terbabit dalam serangan kebakaran khianat terhadap bangunan utama di Bangkok.

Sementara itu, polis Thailand sudah pun meningkatkan kawalan keselamatan dan merampas telefon bimbit pemimpin penunjuk perasaan yang ditahan, berikutan kritikan bahawa pihak berkuasa bersikap terlalu lembut terhadap mereka.

Kebanyakan pemimpin 'Baju Merah' sudah menyerah diri, tetapi layanan diberi terhadap mereka mencetus kritikan selepas gambar mereka bersantai dan senyum ketika ditahan di sebuah rumah besar di ibu pejabat polis selatan Bangkok tersebar di Internet.

Kumpulan pemimpin itu juga dibenarkan menyimpan telefon bimbit masingmasing dan dapat menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) sejak ditahan beberapa hari lalu.

Jurucakap polis, Encik Prawut Thavornsiri, berkata polis mengambil keputusan menempatkan pemimpin penunjuk perasaan di rumah itu kerana tidak mempunyai cukup bilik di tempat lain yang lebih selamat. -- Agensi.


Penghormatan tertinggi buat Dr Goh

PENUH HORMAT: Mayat mendiang Encik Goh tiba di pekarangan Dewan Persidangan Singapura selepas diletak sejak Khamis lalu di Bangunan Parlimen, di mana lebih 18,000 orang daripada pelbagai lapisan masyarakat memberi penghormatan terakhir mereka. -- Foto THE STRAITS TIMES

BELIAU selamat disemadi semalam, namun nama beliau kekal abadi, bak pepatah harimau mati meninggalkan belang, gajah mati meninggalkan daging, manusia mati meninggalkan nama.

Pemergian mantan Timbalan Perdana Menteri Singapura, Dr Goh Keng Swee, diberi penghormatan tertinggi negara dalam upacara persemadian yang diulit suasana hening.

Penghormatan penuh istiadat itu sesuai dengan bakti dan sumbangan mendiang Dr Goh, yang meninggal dunia 14 Mei lalu pada usia 91 tahun.

Tempat upacara: Dewan Persidangan Singapura, yang terletak di pusat kewangan Shenton Way dan saksi usaha serta bakti pemimpin generasi pertama Singapura itu.

Dewan itu sendiri mercu tanda bersejarah Singapura dan pernah menjadi ibu pejabat Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC), mewakili golongan pekerja yang amat dekat di hati mendiang Dr Goh.

Malah, daya usaha mendiang Dr Goh seperti membantu membangunkan industri Singapura telah mencipta banyak peluang pekerjaan bagi rakyat negara ini.

Sebagai antara pengasas penting kemajuan Singapura, mendiang Dr Goh menerajui usaha-usaha melakar dasar dan strategi ekonomi sehingga menjadikan Singapura pusat kewangan terkemuka rantau ini.

Sepanjang kerjayanya, mendiang Dr Goh telah mewujudkan banyak pertubuhan yang bertahan sehingga hari ini, antaranya Penguasa Kewangan Singapura (MAS), Perbadanan Bandar Jurong (JTC) dan Lembaga Kemajuan Ekonomi (EDB).

Tiada yang lebih akrab dan lebih mengenali mendiang di kalangan rakan seperjuangan politiknya daripada Menteri Pembimbing, Encik Lee Kuan Yew.

Beliau antara yang menyampaikan kata-kata sanjungan di upacara penuh syadu semalam. Ini kali pertama Encik Lee memberi komen awamnya mengenai mendiang Dr Goh kerana beliau berada di luar negara semasa pemergiannya.

Mendiang Dr Goh, pemimpin yang dianggap arkitek pembangunan Singapura, bekerja rapat dengan Encik Lee membentuk Parti Tindakan Rakyat (PAP) dan menjadi menteri Kabinet selama 25 tahun sehingga bersara daripada politik pada 1984.

Encik Lee menyifatkan rakan karibnya lebih 60 tahun itu sebagai 'penyelesai masalah' dengan sikapnya yang cermat dan berhati-hati membantu membangunkan rizab negara. Mendiang juga disifatkan berpendirian tegas dan mempunyai pemikiran luas.

Sekitar 850 tetamu mewakili pelbagai lapisan masyarakat Singapura hadir dalam upacara semalam. Mereka termasuk Presiden S R Nathan, para menteri Kabinet, orang kenamaan, diplomat dan para pemimpin badan-badan termasuk Melayu/Islam.

Ia bermula 2.30 petang dan disiarkan secara langsung menerusi televisyen. Sebelum itu, mayat mendiang diletak di Bangunan Parlimen sejak Khamis lalu dan lebih 18,000 orang daripada pelbagai lapisan masyarakat memberi penghormatan terakhir mereka.

Mayat mendiang diusung dari Bangunan Parlimen bagi upacara persemadian negara di Dewan Persidangan Singapura itu dengan diiringi anggota keluarga, termasuk isterinya, Dr Phua Swee Liang, dua menteri pengiring dan beberapa pemimpin akar umbi. Dua menteri itu ialah Dr Yaacob Ibrahim dan Encik Lui Tuck Yew.

Dalam upacara sekitar satu setengah jam itu, kesyaduan dan keheningan menyelubungi suasana, dengan sebahagian hadirin kelihatan sebak mengenangkan pemergian pemimpin yang sukar dicari ganti itu. Isteri Dr Goh kelihatan tenang tetapi satu ketika begitu sebak sehingga menitiskan air mata.

Turut menyampaikan ucapan sanjungan ialah Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong; pengerusi Temasek Holdings, Encik S. Dhanabalan; cucu mendiang Dr Goh, Encik Goh Ken-Yi, dan cucu saudaranya, Cik Marian Hui.

PM Lee menyifatkan mendiang sebagai salah seorang pengasas Singapura dan 'gergasi' yang menangani pelbagai cabaran semasa pembentukan awal Singapura.

'Namun apa yang lebih penting, beliau memperkenal inisiatif-inisiatif baru yang membentuk asas kemajuan dan kemakmuran negara bagi jangka panjang. Tanpa beliau, banyak daripada apa yang ada sekarang di Singapura tidak akan wujud,' katanya.

Dua karangan bunga diletak PM Lee dan Dr Phua di ruang mayat mendiang ditempatkan.

Sejurus kemudian, Presiden Nathan menyampaikan kepada Cik Goh Bendera Negara dan pingat-pingat yang pernah dianugerah kepada suaminya itu.

Acara diakhiri dengan penghormatan seminit dan tiupan 'bugle' The Last Post.

Mayat mendiang kemudian dibawa ke krematorium Mandai untuk persemadian dalam upacara privet yang dihadiri keluarga saja.

Sunday, May 23, 2010

Pendatang haram bergayut tiga jam di bawah bas bergerak

LONDON: Tiga pendatang haram bergayut di bawah bas sekolah yang pulang ke Britain dari Perancis.

Pendatang haram warga Sudan itu dipercayai bergayut hampir tiga jam di bawah bas ketika kenderaan membawa 47 pelajar dan enam guru itu melalui perjalanan sejauh 160 kilometer dari Calais ke Ingatestone, Essex.

Sebaik-baik sahaja bas tiba di Ingatestone, warga Sudan itu muncul dalam keadaan comot di hadapan ibu bapa yang datang untuk menjemput anak-anak mereka.

Lelaki berusia 18, 22, dan 26 tahun itu kemudian berjalan ke High Street.

Mereka, bagaimanapun, diekori oleh pengawal sekolah, Encik Keith Britten, dan ibu bapa pula menghubungi polis yang kemudian berjaya menahan dan menyerahkan mereka kepada Agensi Sempadan Britain.

'Saya ternampak mereka kali pertama ketika membantu mengeluarkan beg daripada tempat simpanan bas.

'Tiba-tiba tiga orang lelaki berdiri di atas rumput berhampiran bas,' kata Encik Britten.

Ketiga-tiga pendatang itu dipercayai mula bergayut di bawah bas ketika ia berhenti di Pusat Beli-Belah Cite Europe di Calais.

Mereka bersembunyi di antara casis dengan enjin, hanya beberapa sentimeter jaraknya dari permukaan jalan.

'Kami tak sangka perkara seperti begini boleh berlaku.

'Tuah menyebelahi pihak polis kerana mereka mengetahui muslihat ini dan selalu memeriksa bahagian bawah kenderaan,' kata seorang guru, Encik Rob Perry. -- Agensi.

Gairah Seks Timbul Kalau di Hotel

Sudah tiga tahun ia kehilangan gairah seksual, sehingga sering merasa sakit saat berhubungan karena terpaksa melayani suami. Namun, mengapa gairahnya mendadak muncul ketika menginap di hotel? Apa yang ia bayangkan?

“Saya seorang istri berusia 42 tahun, suami 47 tahun. Kami menikah 15 tahun yang lalu, mempunyai 2 anak. Pada awalnya hubungan seks kami baik-baik saja.

Saya senang melakukan karena cukup bergairah dan dapat merasa nikmat.
Namun, sejak 3 tahun ini saya mengalami perubahan drastis. Gairah seperti hilang. Kalau lama tidak berhubungan seks juga tidak masalah. Kondisi ini masalah bagi suami. Akhirnya saya hanya terpaksa melayani, kadang-kadang terasa sakit. Sejak itu saya tidak pernah merasa nikmat lagi.

Belum lama ini saya dan suami bepergian ke luar kota dan menginap di sebuah hotel. Di luar dugaan, kok, gairah saya bangkit dan ingin melakukan hubungan seks. Selama dua hari menginap itu saya bisa merasakan nikmat lagi seperti dulu. Anehnya, setelah kembali ke rumah mengapa saya tidak bergairah lagi?

Saya ingin menanyakan apa artinya ini? Mengapa saya bergairah waktu menginap di hotel, tetapi di rumah tidak? Saya merasa berbeda sekali. Perlu diketahui, rumah saya cukup bagus, di atas rata-rata kalau dibandingkan rumah lain.

Bagaimana mengatasi masalah saya ini? Adakah penyakit atau gangguan yang menyebabkan saya jadi seperti ini?”

S.Y., Jakarta

Akibat Jenuh
Masalah Anda juga dialami oleh banyak orang lain, tidak hanya wanita tetapi juga pria. Menurunnya atau hilangnya gairah seksual dialami oleh cukup banyak orang karena berbagai penyebab, baik penyebab fisik maupun psikis.

Penyebab fisik misalnya gangguan fungsi hati, kurang berfungsinya hormon testosteron, dan kurang darah berat. Penyebab psikis antara lain kejenuhan, kebosanan, dan stres. Semua penyebab ini dapat menekan dorongan seksual bahkan sampai hilang sama sekali.

Kalau dorongan seksual Anda hilang sejak 3 tahun yang lalu, kemudian muncul kembali ketika Anda bermalam di hotel, boleh diduga ada faktor psikis sebagai penyebabnya.

Faktor psikis tersebut mungkin kebosanan atau kejenuhan dengan suasana sehari-hari di rumah yang mungkin Anda rasakan monoton. Apalagi kalau setiap hari kegiatan Anda hanya di rumah saja.

Kejenuhan ini tidak tergantung pada bagaimana keadaan rumah Anda. Artinya, walaupun keadaan rumah Anda jauh lebih baik dibandingkan rumah lain, itu tidak menjamin tidak munculnya kejenuhan atau kebosanan. Faktor psikis ini tidak mutlak ditentukan oleh keadaan fisik rumah, melainkan menyangkut perasaan yang bersangkutan.

Perubahan yang Anda rasakan ketika bermalam di hotel seharusnya tidak hanya terjadi sekali itu. Artinya setiap Anda merasakan suasana baru yang berbeda dengan suasana monoton di rumah, Anda juga merasakan perbedaan itu.

Ubah Rutinitas
Cobalah Anda lakukan perubahan pada suasana sehari-hari yang menyangkut aktivitas dan kehidupan Anda. Perubahan dapat meliputi banyak aspek seperti kegiatan yang Anda lakukan, pekerjaan, hidup bersosialisasi, suasana rumah, suasana kamar tidur, dan komunikasi dengan suami.

Komunikasi dengan suami sangat perlu diperhatikan antara lain yang menyangkut perhatian terhadap Anda, pernyataan cinta, dan pernyataan bahagia bersama Anda. Perubahan juga menyangkut variasi dalam melakukan aktivitas seksual, seperti rangsangan seksual dan posisi hubungan seksual.

Selain itu jangan lupakan kemungkinan terjadi perubahan pada fungsi seksual suami. Kalau ternyata terjadi penurunan atau gangguan pada fungsi seksual suami yang Anda rasakan, ini juga dapat menjadi penyebab masalah Anda.

Kalau ini Anda rasakan, jangan segan menyampaikan kepada suami melalui komunikasi yang baik. Dengan meningkatkan kembali fungsi seksual suami, diharapkan dorongan seksual Anda pulih kembali.

Walaupun faktor psikis tampak kuat sebagai penyebab masalah Anda, jangan lupakan kemungkinan adanya penyebab fisik antara lain seperti tersebut di atas. Untuk memastikan tentu diperlukan pemeriksaan yang benar. @

Konsultasi dijawab Prof DR dr Wimpie Pangkahila Sp. KOMPAS.com

Saturday, May 22, 2010

Sekilas Berita Dunia

Musharraf berhasrat sertai kembali politik Pakistan

ISLAMABAD: Mantan presiden Pakistan, Jeneral Pervez Musharraf, berkata beliau mahu pulang ke negara itu untuk menyertai politik, mungkin untuk menjadi presiden atau perdana menteri, lapor CNN.

'Saya bercadang untuk pulang ke Pakistan dan menyertai politik. Sama ada saya bertanding bagi jawatan presiden atau perdana menteri akan diputuskan kemudian,' kata Jeneral Musharraf.

Jeneral Musharraf, yang merampas kuasa pada 1999 dan meletak jawatan sebagai presiden pada 2008, meninggalkan Pakistan setahun lalu dan menetap di Britain dan Amerika Syarikat. -- Reuters.

Bangkai pesawat terhempas ditemui, tiada yang selamat

KABUL: Pasukan penyelamat tiba di pergunungan di utara Kabul, Afghanistan, tempat pesawat Pamir Airways terhempas minggu ini, tetapi tidak menemui sebarang penumpang yang terselamat, kata Menteri Penerbangan Encik Mohammadullah Batash.

Pesawat Antonov-24 itu hilang Isnin lalu semasa dalam penerbangan dari Kunduz ke Kabul. Bangkai pesawat dikesan kelmarin oleh pesawat peninjau di sebuah gunung setinggi 4,100 meter di daerah Shakar Darah, ke utara Kabul. -- AP.

Ketua agensi risikan AS letak jawatan dek dua serangan

WASHINGTON: Pengarah Perisikan Kebangsaan Amerika Syarikat, Encik Dennis Blair, akan meletak jawatan menyusuli dua serangan yang meningkatkan kecaman hebat daripada Parti Republikan.

Dalam satu kenyataan Encik Blair berkata beliau telah mengemukakan perletakan jawatan kepada Presiden Barack Obama kelmarin yang akan berkuatkuasa pada 28 Mei ini.

Seorang pegawai berkata pentadbiran Obama sedang mencari pengganti yang sesuai, tetapi sehingga itu waktu, Encik James Clapper, setiausaha rendah perisikan di Jabatan Pertahanan, akan memangku jawatan tersebut. -- AFP, Bloomberg.

Israel lancar serangan udara untuk balas roket militan

GAZA: Tentera Israel kelmarin melancarkan serangan udara ke atas Jaluran Gaza, sebagai tindak balas terhadap serangan roket militan ke atas bandar Ashkelon, di selatan Tel Aviv.

Namun tiga serangan udara Israel ke atas sasaran di utara dan selatan Jaluran Gaza tidak menyebabkan sebarang korban jiwa atau kecederaan.

Kumpulan Ansar al-Sunna mengaku melancar serangan roket ke atas Israel. Tetapi serangan itu juga tidak menyebabkan sebarang kecederaan, kata seorang jurucakap Israel. -- AFP.

PASCA PILIHAN RAYA FILIPINA: Runtuhnya dinasti Ampatuan

MANILA: Enam bulan selepas dikaitkan dengan pembunuhan beramairamai membabitkan seteru politik serta wartawan, penguasaan keluarga Ampatuan di wilayah Maguindanao pun berakhir hasil pemilihan penduduk di situ minggu lalu.

Dalam pemilihan gabenor bagi Maguindanao, musuh keluarga Ampatuan - Encik Esmael Mangudadatu - diisytihar sebagai pemenang rasmi pada Jumaat lalu.

Ia memang kemenangan amat manis bagi Encik Esmael.

Dalam keganasan yang didalangi keluarga Ampatuan pada 23 November tahun lalu, isteri dan dua adik-beradiknya adalah antara 57 jiwa yang terkorban ketika mereka dalam perjalanan menghantar pencalonan bagi pilihan raya gabenor di ibu negeri Maguindanao.

'Ia memang menyakitkan, tapi saya berasa gembira kerana impian akhirnya tercapai dan berharap keadaan akan berubah,' kata Encik Esmael kepada media selepas pengumuman kemenangannya.

Bagi Encik Esmael, 41 tahun, kejayaannya mengatasi pencabar kali ini bermakna rakyat di kawasan berkenaan menolak kejahatan, sekali gus memilih untuk bebas daripada ketakutan.

Namun, beliau menegaskan tidak akan mengambil sebarang tindakan balas dendam ke atas ahli keluarga Ampatuan.

'Tak ada dendam di hati saya,' katanya.

Kenyataan terbuka Encik Esmael itu diterima pihak keselamatan dengan sikap berhati-hati.

Pada masa yang sama, menurut seorang pegawai perisikan Filipina, ahli keluarga Ampatuan mula berpindah dari Maguindanao.

'Dua keluarga itu memang mempunyai rangkaian perselisihan berdarah yang panjang.

'Keluarga Esmael hanya menunggu masa untuk membalas dendam,' katanya.

Mengikut sejarah, antara keturunan Esmael dengan Ampatuan, mereka memang saling bercakaran sejak ratusan tahun lampau untuk menguasai wilayah berkenaan.

Walaupun tewas, puak Ampatuan masih menjadi sasaran kemarahan banyak pihak kerana dipercayai menyelewengkan puluhan juta ringgit sepanjang tempoh 10 tahun terakhir mereka mentadbir Maguindanao.

Pada masa yang sama, menurut kumpulan pemantau perselisihan Kumpulan Krisis Antarabangsa, mereka juga masih memiliki ratusan tentera persendirian.

Bukan hanya orang awam, tentera juga sentiasa berhati-hati terhadap keluarga Ampatuan.

Jurucakap tentera di selatan Filipina, Kolonel Benjie Hao, berkata kemenangan Encik Esmael dan janjinya diharap membuka lembaran baru dalam politik di rantau itu.

'Tapi, daripada aspek lain, mereka (pengikut Ampatuan) masih menjadi ancaman.

'Perbezaan kini daripada yang dulu hanyalah tentera boleh mengawal pergerakan mereka dan kami semakin memberi perhatian terhadap militia berkenaan.

'Kini, mereka masih berbahaya dan belum mengalah,' katanya.

Sebelum ini, Maguindanao diperintah keluarga puak Ampatuan dan mereka mendapat sokongan daripada Presiden Gloria Arroyo serta pemerintah.

Sikap Manila itu membolehkan mereka menubuhkan tentera peribadi dan bertindak sebagai kuasa tambahan dalam membantu pemerintah menghadapi kumpulan pejuang Islam di selatan negara itu.

Seorang daripada pemimpin keluarga terbabit, Andal Ampatuan Senior, membahagikan Maguindanao kepada 36 bandar kecil sebelum melantik kroninya - terdiri daripada ahli keluarga terdekat - sebagai datuk bandar atau ahli majlis perbandaran.

Untuk menjamin kekal berkuasa, keluarga Ampatuan menindas mana-mana pihak yang cuba bangkit mencabar kuasa mereka dengan mengarahkan militia agar mengganas.

Sesetengah pihak mendakwa kumpulan bersenjata itu bertanggungjawab melakukan ratusan pembunuhan atau serangan rambang.

Ada pelbagai cerita menggambarkan kekejaman yang dilakukan, termasuk pembakaran seluruh kampung puak yang tidak disenangi.

Keangkuhan Ampatuan berakhir selepas insiden pada November tahun lalu itu.

Daripada 57 yang maut, 31 adalah wartawan yang menyertai rombongan keluarga Encik Esmael.

Anak kesayangan, Andal, didakwa mengetuai lebih 100 militia menyerang rombongan itu, sebelum menanam mayat mangsa untuk mengelak kejahatan mereka dihidu pihak lain.

Jengkaut pemerintah digunakan untuk menggali lubang bagi menimbus semua mayat tersebut.

Enam ahli keluarga Ampatuan - termasuk pasangan anak beranak - adalah sebahagian daripada 197 individu yang dituduh melakukan pembunuhan berkenaan.

Walaupun ditahan dan didakwa di mahkamah, Andal tetap bertanding bagi merebut kerusi penolong gabenor.

Cuma, kali ini dia tewas.

Ada banyak faktor menyumbang kepada keruntuhan dinasti Ampatuan.

Dengan pemimpin mereka meringkuk dalam penjara dan larangan pemerintah menggunakan militia sendiri, puak terbabit tidak lagi mampu menakut-nakutkan pengundi seperti dilakukan berkali-kali sebelum ini.

Pelaksanaan pengundian automatik juga merencatkan impian keluarga Ampatuan untuk terus berkuasa kerana ia menyukarkan sebarang usaha memanipulasi undi.

'Rakyat di Maguindanao mahukan perubahan dan mereka mengundi tokoh yang dianggap mampu membawa kesejahteraan.

'Mereka tidak dipaksa memilih Esmael,' kata seorang sukarelawan pilihan raya, Encik Jokra Maulang, 54 tahun, di bandar Shariff Aguak, minggu lalu. -- AFP.

Kapal Terbang Terhempas, 160 Penumpang Dikhuatiri Mati

NEW DELHI: Sebuah kapal terbang Air India dari Dubai terhempas pada pagi Sabtu apabila ia melewati landasan ketika cuba mendarat di selatan India.

Pegawai khuatir sebanyak 160 penumpang terkorban.

Imej televisyen menunjukkan asap berkepul-kepul naik dari kapal terbang tersebut di lapangan terbang bandar Mangalore.

Para penyelamat kelihatan berusaha mencapai penumpang yang terperangkap di dalam pesawat malang itu.

Pegawai di negeri Karnataka berkata mungkin hanya enam atau tujuh penumpang selamat daripada sejumlah 169 penumpang yang dipercayai menaiki pesawat itu.

"Ini adalah kemalangan besar," Menteri Dalam Negeri Karnataka, V.S. Acharya memberitahu media.

Ahli-ahli bomba berkerja keras memadamkan api, katanya.

Pegawai polis di lapangan terbang Mangalore, Seemant Singh memberitahu media bahawa keadaan di lapangan terbang itu adalah buruk apabila pesawat itu melewati landasan kira-kira 6 pagi tadi. - AP


Friday, May 21, 2010

'Perang besar' jika dihukum

SEOUL: Korea Utara menyifatkan dakwaan bahawa ia telah menyerang kapal perang Korea Selatan sebagai sesuatu yang 'diada-adakan' dan memberi amaran akan bertindak untuk 'berperang besar-besaran' terhadap apa saja langkah menghukumnya.

Ia mengeluarkan amaran itu sedang pembantah di Seoul mengoyakkan gambar pemimpin Korea Utara, Encik Kim Jong-Il, selepas kumpulan penyiasat berbilang negara melaporkan bahawa kapal perang Korea Selatan yang karam dekat sempadannya dengan Korea Utara pada 26 Mac lalu diserang torpedo hingga menyebabkan 46 anak kapalnya terbunuh.

Suruhanjaya Pertahanan Kebangsaan (NDC) Korea Utara, badan pembuat keputusan tertinggi negara komunis itu, dalam satu kenyataan memberi amaran ia akan bertindak terhadap sebarang insiden kecil yang berlaku di sempadan dua negara itu dengan satu 'pukulan kuat tanpa belas kasihan'.

'Tentera dan rakyat kami akan bertindak segera terhadap sebarang hukuman dan tindak balas dan apa-apa sekatan yang mencabuli kepentingan negara kami dengan beberapa bentuk langkah tegas, termasuk perang besar-besaran,' kata NDC.

Korea Utara berkata ia akan menghantar para penyiasatnya sendiri ke Korea Selatan untuk memeriksa dakwaan bukti yang ada, tetapi menyifatkan siasatan Seoul sebagai sesuatu yang sengaja diada-adakan.

Kira-kira 50 orang berhimpun di luar kementerian pertahanan Korea Selatan semalam untuk membaca satu kenyataan yang menyifatkan serangan itu sebagai 'satu pembunuhan kejam'.

Mereka turut mengoyakkan gambar mendiang pengasas Korea Utara, Encik Kim Il-Sung, Encik Kim Jong-Il dan anak lelaki Encik Kim Jong-Il yang bakal menggantikannya, Encik Kim Jong-Un.

'Tiada sebarang alasan keselamatan yang boleh diberi bagi tindakan itu dan ia adalah satu pembunuhan kejam,' kata para aktivis itu mengenai insiden tersebut, sambil menggesa Seoul mengambil langkah lebih tegas terhadap Pyongyang.

Sementara itu, pemimpin dunia mengutuk sikap Korea Utara.

Hasil siasatan yang memutuskan Korea Utara menyerang kapal perang Korea Selatan itu 'amat membimbangkan', kata ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Encik Ban Ki-moon, di New York.

'Setiausaha Agung dimaklumkan tentang hasil siasatan terhadap peristiwa mengaramkan kapal tentara laut Cheonan Korea Selatan dan beliau menerimanya dengan hati yang berat dan kebimbangan serius,' kata satu kenyataan daripada pejabatnya, yang menambah Encik Ban akan terus memantau perkembangan isu itu.

Perdana Menteri Jepun, Encik Yukio Hatoyama, dan Menteri Luar Britain, Encik William Hague, turut menyelar tindakan Korea Utara itu dalam kenyataan masing-masing. -- AFP.

Berita Dunia

Pakistan sekat akses pada YouTube

ISLAMABAD: Pakistan telah menyekat akses pada laman YouTube dalam usaha mengekang penularan bahan menghina Islam. Ini beberapa jam selepas Penguasa Telekomunikasi Pakistan (PTA) menyekat akses pada laman Facebook ekoran satu peraduan dalam talian yang menggalak pengguna menghantar karikatur Nabi Muhammad saw.

Pihak berkuasa mendapati beberapa karikatur Nabi Muhammad saw dipindahkan dari Facebook ke YouTube. -- Agensi.

Malawi jel pasangan homoseksual

BLANTYRE (Malawi): Satu pasangan homoseksual dipenjara 14 tahun di sini semalam. Tiwonge Chimbalanga, 20 tahun, dan Steven Monjeza, 26 tahun, ditahan sehari selepas pertunangan mereka.

Seks sejenis diharam di sekurang-kurangnya 37 negara di Afrika, termasuk Malawi. -- AP.

Rasuah susuli pakej rangsang ekon

BEIJING: China mendedahkan semalam amalan rasuah yang berleluasa menyusuli pakej rangsangan ekonomi sebanyak 4 trilion yuan ($824 bilion) pemerintah, dengan 3,058 pegawai pemerintah telah dijatuhi hukuman, termasuk penjara seumur hidup. -- AP.

Keadaan kembali aman di Bangkok

BANGKOK: Keadaan kembali aman di Bangkok semalam, sehari selepas rusuhan paling buruk dalam sejarah Thailand menyusuli tindakan tentera membubar kem bantahan kumpulan 'Baju Merah'.

Ribuan penyokong 'Baju Merah' meninggalkan tapak bantahan, dan pekerja perbandaran mula membersihkan jalan raya daripada puing dan sampah sepanjang bantahan sejak Mac lalu.

Askar Thailand bagaimanapun meneruskan operasi memburu kelompok penunjuk perasaan tegar yang bertanggungjawab membakar bangunan di 39 tempat di Bangkok dan empat wilayah lain.

Dua lagi pemimpin 'Baju Merah' menyerah diri kepada pihak berkuasa semalam, menjadikan tujuh orang kesemuanya yang menyerah diri.

Encik Veera Musikapong, pengerusi Barisan Bersatu Demokrasi menentang Diktator (UDD), yang dikenali sebagai 'Baju Merah', menyerah diri bersama Encik Weng Tojirakarn, kata polis.

Beliau menggesa penyokongnya supaya bertenang selepas rusuhan dan keganasan kelmarin menyebabkan 14 orang terkorban dan 91 cedera.

'Saya mahu anda berpegang pada prinsip tidak melakukan keganasan. Demokrasi tidak boleh dibina atas tindakan balas dendam,' kata Encik Veera di balai polis tempat beliau menyerah diri.

Kerajaan Thailand berkata bantahan 'Baju Merah' di Bangkok telah ditumpaskan tetapi banyak bangunan masih terbakar.

Jurucakap tentera, Kolonel Sansern Kawekamnerd, berkata 39 tempat diserang dan dibakar perusuh kelmarin, termasuk bangunan kerajaan, bank, kedai emas, hotel, pusat beli-belah dan pawagam.

Menurut beliau, perbuatan membakar dan menjarah memang dirancang para pemimpin 'Baju Merah' sebelum mereka menyerah diri.

Keganasan turut merebak ke timur laut Thailand selepas kem bantahan 'Baju Merah' di Bangkok dibubar kelmarin.

Sekitar 13,000 pembantah membakar empat dewan wilayah di Udon Thani, Khon Kaen, Mukdahan dan Ubon Ratchthani, kata setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Encik Manit Wattansen.

Timbalan Gabenor Chiang Mai, Encik Pairoj Saengpoowong, berkata 'Baju Merah' membakar dua trak dan rumah seorang anggota parlimen kelmarin.

Pusat bagi Menghurai Keadaan Darurat (Cres) semalam melanjutkan selama tiga hari lagi perintah berkurung yang dikenakan di Bangkok dan 23 wilayah lain. Namun tempoh berkurung dikurangkan selama dua jam kepada dari 9 malam hingga 5 pagi.

Semalam tentera Thai menafikan ia terlibat dalam pembunuhan sembilan orang di sebuah kuil Buddha, tempat 5,000 penyokong 'Baju Merah', terutama wanita, kanak-kanak dan warga tua, berlindung.

Gabenor Bangkok, Encik Sukhumbhand Paribatra, pula berkata: 'Kerosakan jalan raya dapat kita baiki segera. Tetapi kita tidak tahu berapa lama kita dapat pulihkan hati dan perasaan rakyat yang terluka.' - Agensi.

Berita Ringkas Malaysia

Samy Pecat Mugilan

KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Pemuda MIC, V. Mugilan telah dipecat dari parti kerana menentang pucuk pimpinan dan Barisan Nasional, kata sumber terdekat MIC semalam.

Pegawai itu mendakwa, Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu telah menggunakan kuasa yang ada seperti yang termaktub dalam Perlembagaan parti telah menandatangani surat pemecatan Mugilan.

Di bawah artikel 61.2 perlembagaan parti, Presiden dan Timbalannya boleh memecat mana-mana ahli yang bercakap untuk kepentingan diri dan bertindak membelakangkan parti.

Kes Kematian Aminulrasyid

SHAH ALAM: Dua lagi laporan polis berhubung kes Aminulrasyid Amzah, 15, yang mati akibat terkena tembakan polis di Seksyen 11 pada 26 April lepas, dibuat semalam di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di sini.

Laporan polis itu masing-masing dibuat oleh kakak Allahyarham Aminulrasyid, Nor Azura, 39, dan Muhamad Hafizzudin Omar iaitu abang kepada Azamuddin yang merupakan rakan remaja itu yang berada bersamanya dalam kereta yang dipandu remaja itu ketika kejadian.

Peguam yang mewakili keluarga Aminulrasyid, N. Surendran ketika ditemui pemberita berkata, Nor Azura dalam laporan itu meminta Kementerian Dalam Negeri (KDN) menubuhkan badan bebas untuk menyiasat beberapa kenyataan dikeluarkan pihak polis yang didakwanya seolah-olah bertujuan menutup kes itu.

Tidak Puas Hati, Tinggalkan PKR Sekarang

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengeluarkan notis lisan kepada semua ahlinya yang tidak berpuas hati supaya meninggalkan parti itu dalam tempoh sebulan tanpa perlu menunggu tibanya pilihan raya kecil untuk berbuat demikian.

Pengarah Pilihan Raya PKR, Fuziah Salleh berkata, notis lisan sudah memadai dan tepat pada masanya berdasarkan perkembangan terkini rangkaian beberapa Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) meninggalkan parti terutama semasa pilihan raya-pilihan raya kecil.

"Mana-mana pihak yang berfikir nak tinggalkan parti boleh berbuat demikian sekarang.

"Tak perlu tunggu bila tibanya pilihan raya kecil untuk berbuat demikian kerana ia akan menimbulkan masalah bila mereka keluar semasa musim pilihan raya kecil... ia akan menjejaskan strategi parti," katanya kepada The Star kelmarin.

Beliau berkata bagi mereka yang ikhlas tidak akan meninggalkan parti semasa pilihan raya dan tidak akan membuat sebarang kenyataan.
Thursday, May 20, 2010

Sekilas Dunia

Pegawai bank jadi Menteri Kewangan baru Indonesia

BOGOR: Presiden Indonesia, Dr Susilo Bambang Yudhoyono, semalam melantik pegawai bank Encik Agus Martowardojo sebagai Menteri Kewangan yang baru, bagi meneruskan dasar pembaharuan dan ekonomi makro.

Encik Martowardojo merupakan ketua pengarah Bank Mandiri, yang merupakan bank terbesar di Indonesia.

Sementara itu, ketua pegarah belanjawan di Kementerian Kewangan, Cik Anny Ratnawati, pula dilantik sebagai Timbalan Menteri Kewangan.

Encik Martowardojo menggantikan mantan menteri kewangan Cik Sri Mulyani Indrawati, yang meletak jawatan baru-baru ini.

Cik Mulyani akan memegang jawatan baru di Bank Dunia mulai 1 Jun ini. -- AFP, Reuters.

Menantu Robert Kennedy ditahan kerana mabuk

BEDFORD (New York): Isteri Encik Robert F. Kennedy Jr, anak ketiga mendiang Robert F. Kennedy, didakwa memandu dalam keadaan mabuk selepas seorang pegawai polis melihat keretanya terbabas ke susur jalan raya di luar sebuah sekolah di kawasan luar bandar, kata pihak berkuasa semalam.

Sarjan Matt Dunn berkata Cik Mary Richardson Kennedy, 50 tahun, ditahan Sabtu lalu dengan ukuran paras alkohol dalam darahnya mencapai 0.11 peratus, berbanding dengan paras yang dibenarkan iaitu sebanyak 0.08 peratus. -- AP.

Australia bakal kaji sistem kewangan Islam

MELBOURNE: Pemerintah Australia telah mengarahkan Lembaga Percukaiannya untuk mengkaji semula layanannya terhadap sistem kewangan Islam di negara itu.

'Kajian semula itu membabitkan analisis menyeluruh ke atas undang-undang percukaian Australia bagi memastikan, di mana boleh, ia tidak menghalang penyertaan kewangan, perbankan dan produk insurans berlandaskan hukum-hukum Islam,' kata Penolong Setiausaha Perbendaharaan Australia, Senator Nick Sherry, dalam satu kenyataannya semalam. -- Bernama.


Ekonomi Singapura paling berdaya saing di dunia

BUAT kali pertama Singapura dinobatkan sebagai ekonomi paling berdaya saing di dunia pada tahun ini.

Ia disusuli oleh Hongkong dan Amerika Syarikat, menurut satu laporan tahunan yang menyeluruh oleh Institut Antarabangsa bagi Pembangunan Perniagaan (IMD).

Laporan Daya Saing Dunia yang didedahkan semalam menyenaraikan dan mengukur daya saing sebanyak 58 negara serta meneliti bagaimana sekitaran sebuah negara mewujudkan dan mengekalkan daya saing syarikat-syarikatnya.

Menurut IMD, Singapura yang disenaraikan di tempat ketiga tahun lalu, telah menunjukkan keupayaannya mengharungi dan mengatasi krisis kewangan tahun ini.

Ini juga dilakukan oleh Hongkong yang mengekalkan kedudukannya di tempat kedua.

Laporan itu selanjutnya berkata kedua-dua negara Asia itu dapat meraih manfaat daripada pertumbuhan yang dicapai oleh kebanyakan pasaran di Asia.

Pada suku pertama tahun ini, ekonomi Singapura tumbuh sebanyak 13 peratus.

Amerika, yang jatuh ke tempat ketiga setelah menduduki tempat pertama tahun lalu, telah menunjukkan keupayaannya dalam bidang teknologi di samping kepimpinan perniagaan yang mantap bagi mengharungi krisis ekonomi.

Australia dan Sweden pula disenaraikan di tempat keempat dan kelima.

Menurut laporan tersebut lagi, ekonomi-ekonomi Asia yang lain turut memperbaiki kedudukan mereka, sekali gus mencerminkan tahap daya saing dan kecekapan pemerintah yang semakin meningkat.

Dua negara Asia yang menunjukkan prestasi menyerlah ialah Taiwan dan Malaysia, hasil daripada permintaan kukuh di Asia.

Taiwan melonjak daripada tempat 23 tahun lalu ke tempat kelapan manakala Malaysia membaiki kedudukannya daripada tempat ke-18 ke tempat ke-10.

Walaupun laporan itu memuji pertumbuhan eksport Jerman yang kukuh, ia memberi amaran tentang masalah yang melibatkan keupayaan Sepanyol, Portugal dan Greece membayar balik hutang dan kegagalan mereka boleh menghambat pertumbuhan dan pembangunan perniagaan di selatan Eropah.

'Malangnya, adalah dijangkakan bahawa ketiga-tiga negara itu, yang mempunyai defisit belanjawan yang signifikan, dengan prestasi perdagangan yang lemah akan menyebabkan negara-negara itu mengalami kemelesetan yang lebih mendalam tahun ini,' kata laporan itu yang menimbulkan keprihatinan tentang kadar defisit belanjawan yang tinggi di Ireland.

'Oleh itu, krisis tersebut akan menguji sejauh ini kewibawaan mata wang euro. Satu berita terbaik ialah mata wang euro akan merangsang eksport,' rumus IMD dalam laporan tersebut.Posting Terkini