Pages

Thursday, June 20, 2013

Selangor tubuh suruhanjaya siasat dakwaan penipuan pilihan rayaMenteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim
Menteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri akan membentuk satu suruhanjaya untuk menyiasat penipuan dan pelanggaran peraturan pilihan raya yang didakwa berlaku di negeri berkenaan dalam pilihan raya umum ke-13.

Syarat dan terma rujukan suruhanjaya berkenaan serta senarai anggotanya akan diumumkan tidak lama lagi, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Penubuhan suruhanjaya  ini selaras dengan kuasa yang diberikan kepada kerajaan di bawah Seksyen 2(3)(d) Akta Suruhanjaya Siasatan 1950.
 

“Kerajan negeri berpendapat bahawa penyelewengan pilihan raya adalah melibatkan kepentingan awam dan perkara ini termaktub di bawah akta berkenaan,” kata Khalid.


Katanya, suruhanjaya itu antara lainnya akan diurus oleh timbalan speaker DUN, Nik Nazmi Nik Ahmad yang akan mengangkat sumpah jawatan berkenaan esok.

Timbalan speaker DUN berkenaan akan bertindak sebagai penyelaras suruhanjaya berkenaan
 
"Kerajaan Selangor berpendirian bahawa penyelewengan pilihan raya adalah kesalahan serius yang boleh merosakkan sistem  demokrasi negara ini dan amat penting untuk kerajaan negeri menyiasat dakwaan itu bermula dari akar umbi," kata Khalid lagi.

No comments:

Posting Terkini