Pages

Thursday, September 13, 2012

Deklarasi Kuching pastikan rakyat Sabah, Sarawak terbela bawah Pakatan


KUALA LUMPUR 13 September: Pakatan Rakyat (Pakatan) akan mengumumkan satu deklarasi yang dinamakan ‘Deklarasi Kuching’ pada Sambutan Hari Malaysia di Sarawak, Ahad ini.
Deklarasi Kuching pastikan rakyat Sabah, Sarawak terbela bawah PakatanKetua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ia merupakan satu rangka bersama antara parti-parti Pakatan bagi menyatakan komitmen dalam usaha memperkasakan Sarawak dan Sabah setanding dengan Semenanjung.
“Satu deklarasi yang dinamakan ‘Deklarasi Kuching’ akan kita umumkan di Kuching yang akan ditujukan khusus kepada usaha kita untuk memperkasakan Sarawak dan Sabah,” katanya.
Menurut Ketua Umum KEADILAN itu, Deklarasi Kuching yang mangandungi beberapa agenda utama ini akan turut ditandatangani oleh pemimpin utama Pakatan.

“Ia juga satu janji Pakatan kepada seluruh rakyat Malaysia terutamanya Sabah dan Sarawak dalam memastikan masyarakat terus hidup dalam perpaduan dan keamanan,” katanya.
Jelas Anwar, sambutan Hari Malaysia pada tahun ini diberi tumpuan di Sabah dan Sarawak, yang mana sambutan ambang Hari Malaysia akan diadakan di Kota Kinabalu pada 15 September sebelum ke Kuching Sarawak pada 16 September.
Kata beliau lagi, segala persiapan sambutan tersebut disusun oleh Pakatan Sabah dan Sarawak.
“Kita juga turut memberi bantuan untuk sambutan tersebut tetapi segala persiapan dilakukan sepenuhnya oleh jentera Pakatan Rakyat di negeri-negeri tersebut,” katanya dipetik Harakah Daily.

Polis akui tindakan belasah orang awam, petugas media salah

No comments:

Posting Terkini