Pages

Thursday, April 18, 2013

4 bekas ahli DAP tanding calon Bebas di NS

Logo parti DAP
Empat bekas anggota parti DAP termasuk penyandang kerusi Parlimen Seremban John Fernandez hari ini mengumumkan untuk bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei ini.
    
Fernandez berkata beliau akan mempertahankan kerusi Parlimen Seremban, yang dimenanginya dalam PRU lalu selepas menewaskan calon BN, Datuk Yu Chok Tow dengan majoriti 3,948 undi.
    
"Saya akan bertanding di kerusi Parlimen Seremban di mana saya telah berkhidmat sejak lima tahun lalu dan saya juga ingin mengumumkan bahawa saya telah keluar dari DAP berkuatkuasa semalam," katanya dalam satu sidang media di Seremban hari ini.

 Teresa Kok & Ronnie Liu Gugur dari senarai calon


Katanya, tiga lagi bekas anggota DAP yang mengumumkan keluar parti itu baru-baru ini akan bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).
    
Mereka adalah bekas Pengerusi DAP cawangan Taman Bukit Emas S. Vijayan yang akan bertanding di DUN Bukit Kepayang, bekas Naib Pengerusi DAP cawangan Nilai Perdana S. Rajasheger (Nilai) dan anggota DAP Rantau R. Sasikumar (Temiang).

Fernandez berkata, tindakan keluar parti dan bertanding sebagai calon bebas itu diambil kerana merasakan DAP tidak lagi parti berbilang kaum dan meminggirkan kaum India apabila ramai pemimpin India dalam parti itu tidak dinamakan sebagai calon untuk PRU ini.
    
Katanya, ia juga bagi memberi tekanan terhadap DAP yang menguasai kerusi Parlimen Seremban dan beberapa DUN di bawahnya dan berharap pengundi dapat memilih pemimpin yang tepat.
    
Parlimen Seremban mempunyai enam DUN dan pada PRU lalu, DAP memenangi tiga daripadanya iaitu Nilai, Lobak dan Temiang sementara PKR dua (Sikamat dan Ampangan), manakala BN hanya memiliki Lenggeng.
    
Turut bersama Fernandez dan rakan-rakannya untuk bertanding sebagai calon bebas di negeri ini ialah dua lagi iaitu peguam S Karthigesan yang akan bertanding di kerusi DUN Senawang dan ahli perniagaan S Daniel di Port Dickson.
    
Kesemua mereka telah mengambil dan mengisi borang pencalonan untuk PRU13 hari ini.

Bernama

No comments:

Posting Terkini