Pages

Monday, July 18, 2011

Husam: Terengganu jadi bukti penipuan SPR

PETALING JAYA: Keputusan pilihan raya umum (PRU) 2004 di Terengganu menjadi bukti penipuan yang meluas dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).
“Statistik PRU ke-11 bagi Terengganu tidak masuk akal kerana pengundi baru bertambah sebanyak 62 peratus iaitu tertinggi di dunia,” kata Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa.
Katanya, dalam pilihan raya tersebut, peratusan undi Umno bertambah 62 peratus tetapi undi PAS merosot lima peratus.
Menurut Husam, pertambahan pengundi muda yang baru didaftarkan pun tidak sama dengan jumlah pertambahan pengundi dalam tahun 2004.
“Dalam keputusan PRU ke-11 itu, terdapat tujuh undi di negeri Terengganu yang tidak boleh disahkan, berbeza dengan jumlah yang terdapat dalam daftar pemilih.

“Ada tujuh undi (itu) yang menunjukkan ada dua kali mengundi, seorang mengundi dua kali atau tiga kali,’ tegas Husam.
Beliau menambah, oleh kerana itu Bersih (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil) menuntut kerajaan dan SPR supaya setiap pengundi dicap jarinya menggunakan dakwat kekal.
Cap jari
Dengan itu katanya, apabila seorang pengundi sudah dicap jarinya, akan hanya mengundi sekali sahaja dan tidak boleh mengundi sekali lagi di tempat lain.
Ahli Exco kerajaan negeri Kelantan mendakwa, Umno takut untuk melaksanakan tuntutan tersebut kerana sekiranya ia dapat dilaksanakan, Umno akan kalah di seluruh negara.
“Kalau tiap-tiap pengundi (membuang) undi sekali satu orang, Umno akan ‘ranap’  di seluruh negara, ini (sebab) Umno takut, ini talian hayat Umno,”ujarnya.
Beliau menolak hujah Umno yang mendakwa PAS menang di beberapa negeri dan kawasan adalah bukti menunjukkan pilihan raya berjalan dengan adil.
Sedangkan kata beliau, penipuan terus berlaku dan sedang dilakukan oleh Umno dan SPR khususnya di negeri Selangor pada ketika ini.
“Penipuan masih berlaku dan penipuan akan terus berlaku secara besar-besaran, di Selangor sekarang telah didaftarkan puluhan ribu orang-orang daripada Sabah dengan I.C (nombor kad pengenalan) 12,” hujahnya.
Katanya, minggu lalu, PAS telah membantah seramai 660 orang dari Sabah yang diangkut dan didaftarkan di kawasan Dewan Undangan Negeri Selat Kelang untuk menjadi pengundi di kawasan itu.

1 comment:

Anonymous said...

Jangan percaya SPR dan JPN. Kedua2 badan ini telah pernah menipu pilihan raya di Sabah dgn projek IC PATI, menjadi tali barut utk menangkan BN. Mereka akan mengulangi perkara yg sama di negeri2 pakatan rakyat dan di ng. lain juga.Pakatan rakyat perlu adakan suruhan jaya/ badan bertindak yg terdiri dari peguam2 PR, NGO sprt SUARAM ,YG DIPERTUAN AGONG dsbnya. Badan ini boleh pergi ke pejabat SPR utk membersihkan nama2 pengundi IC projek Sabah/pengundi hantu sebelum ppilihan raya. 200,000 pengundi IC sabah adalah jumlah yg cukup besar ,yg dapat menjejaskan kemenangan PR.

Posting Terkini