Pages

Wednesday, March 20, 2013

Jamalul Kiram dakwa ada pihak mahu bunuhnya

Sultan Sulu, Sultan Jamalul Kiram III
MANILA - Satu pasukan asing didakwa tiba di negara ini untuk membunuh pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III, kata jurucakapnya, Abraham Idjirani.

Menurut akhbar Philippine Daily Inquirer semalam, skuad itu juga didakwa akan membunuh penasihat Jamalul Kiram Pastor 'Boy' Saycon.

Pada satu sidang media semalam, Idjirani mendedahkan, seorang kolonel tentera asing bersama empat komando dan tiga pembunuh upahan tempatan didakwa akan membunuh Jamalul Kiram dan para pengikutnya.


Idjirani meminta pihak Biro Siasatan Kebangsaan dan polis tentera Filipina untuk menyiasat maklumat perisikan masing-masing bahawa skuad bunuh itu kini tinggal di Hotel Maxim di bandar Pasay.

Idjirani berkata, seorang peguam yang dikatakan didekati anggota-anggota skuad berkenaan telah memberitahu Saycon mengenai plot tersebut.

Para pengikut Jamalul Kiram sebelum ini menceroboh Lahad Datu, Sabah untuk menuntut tanah nenek moyang Kesultanan Sulu pada 12 Februari lalu.

Pertempuran kemudian berlaku melibatkan para pengikut itu dengan anggota-anggota keselamatan Malaysia yang melibatkan sejumlah kematian. - Agensi

RAJA MUDA SULU, AZZIMUDDIE KIRAM ADALAH RAKYAT MALAYSIA 
Permohonan Maaf Papa Gomo Kepada Anwar Ibrahim
BR1M: Beri Rasuah 1 Malaysia. Najib Menipu Rakyat Lagi
Nurani seorang insan kamil. Semoga Allah SWT merahmati Mohd Khalid Ibrahim
Lagi Bukti Pengkhianatan Mahathir Terhadap Kedaulatan Negara

No comments:

Posting Terkini