Pages

Friday, May 6, 2011

Najib Makin Terhimpit Politik Perkauman BN

Oleh : Wira Arjuna
Di satu sudut, Umno sekali lagi berjinak dengan PAS dengan Perdana Menteri Najib Razak sendiri mengajak parti itu keluar dari Pakatan Rakyat dan bekerjasama dengan Umno demi Islam dan penyatuan orang Melayu. 

Tidak apa jika ada bantahan keras dari parti komponen kedua terbesar BN ,  MCA, yang menolak agenda Islam PAS.  


Di satu lagi penjuru, MCA mengugut kaum Cina kononnya mereka akan hilang suara dalam kerajaan  jika terus menyokong  DAP  yang akrab  dengan PAS dalam gagasan Pakatan Rakyat.

Presiden  MCA Chua Soi Lek memberi amaran pihaknya akan menolak segala jawatan dalam kerajaan jika parti itu kecundang pada pilihanraya umum seperti pada tahun 2008.

Inilah pendekatan politik yang digunapakai oleh dua tonggak Barisan Nasional, satu-satunya parti  yang memerintah negara ini sejak kemerdekaan lebih 50 tahun lalu.

Islam,  survival Melayu serta ugutan bahawa orang Cina akan kehilangan suara dalam kerajaan  dicanang dengan sewenang-wenangnya,  dijaja dalam media  setiap hari,  demi mencari kemenangan di peti  undi. 

Dalam politik negara ini, lazimnya matlamat menghalalkan cara.  Justeru keghairahan  Umno melamar  PAS dan ugutan MCA kepada pengundi Cina tidak menghairankan sungguhpun ia membangkitkan beberapa persoalan asas.

Kenapa  Umno begitu terdesak sehingga sanggup melamar PAS berulang kali dan membelakangkan perasaan rakan setianya MCA?

Apakah MCA begitu tertekan sehingga terpaksa  memberikan  ugutan halus kepada pengundi Cina bahawa “Sokong kami, jika tidak……. “

Kalau itu bukan ugutan namanya, maka  kita menunggu Dewan Bahasa  dan Pustaka untuk memberikan definisi yang lebih baik.

Tindakan  sebegini oleh Umno dan MCA  untuk mendapatkan undi daripada kaum yang  mereka wakili menyerlahkan politik perkauman sempit yang menjadi  teras perjuangan mereka.

Sejak tahun 2008, Umno tidak pernah lelah untuk meyakinkan PAS supaya meninggalkan Pakatan Rakyat.
Pelbagai alasan dilontarkan saban hari menerusi TV3 dan Utusan Malaysia bagi meyakinkan pemimpin-pemimpin PAS bahawa langkah itu cara terbaik untuk menyelamatkan Islam dan orang Melayu.

“Pentingnya”  Umno-PAS duduk semeja bagi memperjuangkan Islam,  video lucah yang mengaibkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rekod DAP yang kononnya mengabaikan  umat Islam di Pulau Pinang menjadi sandaran  UMNO kenapa  PAS perlu bercerai dari  Pakatan. 

Segala perkembangan ini meresahkan MCA kerana strategi parti itu adalah menggunakan kerjasama DAP-PAS untuk menakut-nakutkan pengundi Cina demi meraih undi mereka.

Bagaimana MCA akan berbuat begitu, jika Umno semakin bersungguh-sungguh melamar PAS?


Malah Umno dikatakan menawarkan jawatan kanan dalam kerajaan kepada pemimpin-pemimpin PAS jika sanggup keluar dari Pakatan.

MCA  pimpinan Chua Soi Lek sudah pun mengumumkan akan menolak  jawatan kerajaan jika parti itu di tolak oleh pengundi pada PRU akan datang.

Bagaimana untuk mengekang kemaraan DAP,  jika PAS tidak lagi menjadi rakan DAP dalam Pakatan Rakyat?

Persoalan ini  membelenggui Chua  namun tidak menjadi pertimbangan Umno dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ini kerana Umno terpaksa menjaga kepentingannya sendiri untuk mencari kemenangan mutlak daripada  pengundi Melayu khususnya di kawasan luar bandar pada PRU-13.

Hanya kemenangan sebegitu dan penguasaan semula  majoriti dua pertiga  di Parlimen akan membolehkan  Najib menang selesa pemilihan Umno tahun depan.  Jika tidak gandingan Muhyiddin-Mahathir menunggu untuk mencabar beliau.

Walaupun Umno meminggirkan MCA demi survival politiknya sendiri,  parti kaum Cina itu bernasib baik kerana  PAS menolak pelawaan Najib.

PAS menolak undangan Najib itu bukan kerana parti Islam itu sayangkan MCA,  tetapi kerana perjuangan Islam yang didokong PAS melarang kerjasama dengan pihak yang mengamalkan rasuah dan penyelewengan kuasa.

“Jika benar Umno hendak laksanakan Islam dan bertindak dengan penuh keadilan, kuasa sudah ada di tangan mereka hari ini, mengapa mereka tidak laksanakan?” kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Hadi menegaskan PAS sekali-kali tidak akan bekerjasama dengan Umno BN dalam melakukan kezaliman dan meruntuhkan keadilan kepada rakyat.

“Pas mendokong fikrah yang jelas, bahawa kerjasama bersama PR adalah dibina dengan berpegang kepada dasar bantu-membantu dalam menegakkan keadilan dan menentang kezaliman,”katanya lagi.

Kenyataan Hadi itu pasti melukai dan mencalar ego dan jatidiri Umno, khususnya Najib.  Segala perancangan mengenai video lucah dan laporan Utusan mengenai rekod DAP di Pulau Pinang tidak mengenai sasaran.

Namun ada juga pihak yang berterima kasih kepada Hadi – iaitu MCA kerana satu-satu senjatanya (kerjasama DAP-PAS) untuk menakut-nakutkan pengundi Cina -- masih boleh bernyawa.

Itulah realiti politik Barisan Nasional. Kerangka perkauman sempit telah lama mencorakkan agenda parti pemerintah untuk menakut-nakutkan pengundi menerusi isu-isu agama dan perkauman.

Sebenarnya kedudukan Islam di negara ini tidak luntur jika ada Umno dan PAS di pihak bertentangan, kerana kedudukan Islam terjamin dalam Perlembagaan Persekutuan.

Begitu juga dengan soal kedudukan Raja-Raja dan hak keistimewaan Bumiputra dan pribumi.

Soal perbezaan politik Umno dan PAS tidak langsung menjejaskan kedudukan Islam di Malaysia.

Namun hakikat adalah penyatuan antara Pas dan Umno secara rasmi atau sebaliknya amat penting, kerana tanpanya Umno tidak boleh mendabik dada sebagai suara orang Melayu.

“Lesen” ini yang diperlukan oleh pemimpin Umno untuk menjamin jangka hayat politik mereka.

Mahathir Mohamad hilang lesen itu sejak tahun 1999 selepas memecat Anwar dan terpaksa berundur pada tahun 2003.

Penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi gagal mengekalkan mandat yang diperolehinya pada tahun 2008 dan dipaksa oleh Umno-Mahathir untuk meletakkan jawatan.

Kini tiba giliran Najib Razak untuk mencari balik kiblat Umno – justeru beliau tidak putus-putus mencuba meleraikan ikatan PKR-PAS-DAP dengan pelbagai helah dan sogokan supaya tidak mengalami nasib sama seperti Abdullah.

Biarpun pelawaan kepada PAS mengundang kemarahan MCA dan parti lain dalam BN, bagi Najib matlamat menghalalkan cara – kemenangan mutlak harus dicari untuk Umno supaya beliau boleh terus diangkat menjadi Presiden Umno dan Perdana Menteri. 
No comments:

Posting Terkini