Pages

Sunday, December 29, 2013

Harga Ais pula naik bermula 1 Jan 2014

SHAH ALAM 29 DIS: Persatuan Pembuat Tube Ice Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya akan menaikkan harga ais sebanyak 50 sen setiap beg manakala harga air batu blok pula akan meningkat RM2.50 setiap blok mulai 1 Januari ini.
Menerusi iklan yang dikeluarkan dalam akhbar Inggeris oleh 26 pengilang ais di Lembah Klang, mereka berkata, kenaikan harga ini tidak boleh dielakkan berikutan kenaikan kos pengeluaran dan pengedaran.
“Kadar tarif elektrik yang terkini (kira-kira 17 peratus) bermula 1 Januari 2014 dan kenaikan diesel (naik 11.1 peratus) sejak 2 September tahun ini telah menyebabkan perkara ini,” kata mereka.
Kenaikan harga ais juga disebabkan pelaksanaan dasar gaji minima mulai Januari tahun ini, kenaikan gaji 18 peratus serta kenaikan harga beg plastik, tayar dan alat ganti.
Satu barang je tak naik.... APAM SEMAH

Mereka juga menyalahkan kenaikan ini kepada pihak penguatkuasaan yang selalu dibuat oleh Kementerian Kesihatan dan dalam masa yang sama di bawah Akta Makanan, semua pengeluar ais dan pengendalinya dikehendaki mematuhi prosedur keselamatan.
“Oleh itu, kami tidak ada pilihan tetapi menyesuaikan harga demi mempastikan perkhidmatan kami untuk mengeluarkan ais tidak tercemar dan kebersihannya tidak terganggu,” katanya dipetik dari The Malaysian Insider.
Kerajaan Pusat telah bersetuju untuk mengawal kenaikan harga sejak September apabila subsidi gula dan minyak dipotong, kenaikan tarif elektrik mulai bulan depan dan kemungkinan kadar tol dan cukai taksiran mulai tahun depan.
Manakala Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dengan kadar 6 peratus bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan yang bakal bermula April 2015.

No comments:

Posting Terkini